Szijjártó bekérette David Pressmant Biden mondatai miatt

2024. március 12. – 16:56

Másolás

Vágólapra másolva

„Magyarország nem köteles elviselni hazugságokat még az Egyesült Államok elnökétől sem, a kormány ezért bekérette az amerikai nagykövetet Joe Biden előző heti, Orbán Viktor kormányfővel kapcsolatos kijelentései miatt” – írja közleményében a Külügyminisztérium.

Szijjártó Pétert arról kérdezték egy sajtótájékoztatón, hogy mit gondol Joe Biden amerikai elnök azon megjegyzéséről, miszerint Orbán Viktor kinyilvánította volna, hogy nem hisz a demokráciában. Szijjártó szerint ilyen hazugságokat „nem vagyunk kötelesek elviselni senkitől, még akkor sem, ha az adott személy éppen az Amerikai Egyesült Államok elnöke”.

Az amerikai nagykövetség közleményében azt írta, hogy kedd reggel „sürgős" megbeszélésre hívta a nagykövetet a Külügyminisztérium, az Egyesült Államok elnökének Magyarországról tett kijelentései miatt.

„Pressman nagykövet mindig örömmel fogadja azokat a lehetőséget, ahol szövetségesünkkel megvitathatja a magyar demokrácia helyzetét”

– írták. A bekéretett nagykövetet Magyar Levente miniszterhelyettes fogadta, azt kérte Pressmantől, hogy mutassa be az idézetet hellyel és időponttal, ahol a miniszterelnök ezt mondta volna. Szijjártó állítása szerint érdemi választ nem kaptak, mivel semmilyen ilyen állítás nem hangzott el. Hozzátette: „megnehezíti a kétoldalú kapcsolatokat a nagykövet megnyilatkoztatása, miszerint az a hivatalos amerikai pozíció, hogy „itt, Magyarországon mi diktatúrát építünk, ezzel nem a kormányt, hanem az országot sértik meg”.

Biden előző hétvégén élesen bírálta Trump Orbánnal való találkozóját egy pennsylvaniai kampányrendezvényen. Biden szerint a találkozó jól mutatja, hogy a novemberi elnökválasztás a szabadságról és a demokráciáról szól.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!