Kormánybiztost neveztek ki, hogy tisztába tegye a bősi erőmű ügyét

2024. március 11. – 21:14

Kormánybiztost neveztek ki, hogy tisztába tegye a bősi erőmű ügyét
Élőlánc a Bős-nagymarosi vízlépcsőrendszer építése ellen 1988. október 3-án – Fotó: Philipp Tibor / Fortepan

Másolás

Vágólapra másolva


Kormánybiztost neveztek ki a magyar–szlovák energetikai infrastruktúra fejlesztésére, ismertette közleményében a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározatot az Energiaügyi Minisztérium.

Czepek Gábor, az Energiaügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára 2024. március 12-étől a

magyar–szlovák energetikai infrastruktúra fejlesztésért felelős kormánybiztosként

is dolgozik. Kiemelt feladata lesz, hogy megkísérelje a bősi erőmű ügyében mindmáig rendezetlen kérdések, több évtizedes viták kompromisszumos lezárását. A kinevező határozat nevesíti a bős-nagymarosi vízlépcsőrendszer ügyét, amelyben a tárgyalási álláspont tervezetét kell kidolgoznia és a kormány elé terjesztenie. A kormánybiztos látja el a továbbiakban ehhez kapcsolódóan a kormány képviseletét az energetikai, környezetvédelmi szakpolitikai és nemzetközi jogi egyeztetéseken.

A nagymarosi építkezést 35 éve függesztették fel. 1989 óta nem született kölcsönösen elfogadható megoldás egyebek mellett a Duna vízhozamának megosztásában sem. A vitás kérdések annak ellenére állnak fenn, hogy több mint negyedszázados a hágai Nemzetközi Bíróság 1997-es ítélete is, amely rendezésükre kötelezi a feleket.

A kétoldalú kapcsolatok kedvező alapulása jó alapot teremthet a rég időszerű megállapodásra, utal valószínűleg a közlemény Orbán–Fico-barátságra.

Czepek Gábor 2014 óta több minisztériumban és stratégiai iparágakban működő, meghatározó állami cégek élén vállalt vezetői szerepet. Jelenleg az Energiaügyi Minisztérium közigazgatási államtitkáraként dolgozik, emellett az MVM Zrt. Igazgatóságának elnöke, e feladatokat a jövőben is ellátja. Kormánybiztosi tevékenységét az energiaügyi miniszter útján a miniszterelnök irányítja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!