„Megszólaltak a riasztók, és kitereltek minket” – képek a visegrádi szállodatűz helyszínéről

2024. március 9. – 18:49

„Megszólaltak a riasztók, és kitereltek minket” – képek a visegrádi szállodatűz helyszínéről
A kiégett visegrádi Silvanus Hotel 2024. március 9-én – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Szombat délelőtt kigyulladt és leégett a visegrádi Hotel Silvanus negyedik emelete és tetőszerkezete. A szállodából kétszázharminc embert evakuáltak rövid idő alatt, a tűzben senki sem sérült meg. Esztergomból, Szentendréről, Szigetmonostorról és Leányfaluról is érkeztek tűzoltók a helyszínre, az egységek tizennégy vízsugárral oltották a 200-300 négyzetméteren tomboló lángokat. A tüzet délutánra körülhatárolták és teljesen eloltották. A panorámájáról híres szállodáról ebben a cikkben írtunk bővebben.

Tűzoltók és vendégek a kiégett visegrádi Hotel Silvanusnál – Fotók: Hevesi-Szabó Lujza / Telex Tűzoltók és vendégek a kiégett visegrádi Hotel Silvanusnál – Fotók: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Tűzoltók és vendégek a kiégett visegrádi Hotel Silvanusnál – Fotók: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Tűzoltók és vendégek a kiégett visegrádi Hotel Silvanusnál – Fotók: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Délután a Telex riporterei a helyszínen nézték meg, mi maradt a négycsillagos szállodából a tűz után. Ekkorra a tűzoltóautók egy része már lement a hegyről, de még így is sok tűzoltó, katasztrófavédelmis és rendőr végzett utómunkálatokat a környéken. A tűzoltók tűzvizsgálatot tartottak, amivel párhuzamosan a vendégeket is visszaengedték a hotelbe.

„Megszólaltak a riasztók, és kitereltek minket. Várjuk most, hogy legalább a kocsikulcsot kihozhassuk” – mondták a szálloda előtt várakozó vendégek, akik sorban, egymás után tudnak tűzoltóruhában bemenni a dolgaikért. A vendégeket tájékoztatták arról, hogy a szállodába senki nem mehet vissza estére, akinek nincs hol aludnia, azt a környéken helyezik el, vagy a visegrádi sportcsarnokban, ahová napközben is küldték egy időre a vendégeket.

Fotók: Hevesi-Szabó Lujza / Telex Fotók: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotók: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Egy nő, aki már bemehetett a dolgaiért a szállodába, arról beszélt, hogy a 3. és a 4. szint teljesen tönkrement. Egy másik vendég szerint a tűz a 4. emelet egészét és a 3. emelet felét érintette. Az épületben a tűz eloltása után is még füst gomolygott.

Az egyik vendég elmondta, hogy a rendőrök segítettek csomagolni a szállodát elhagyni kényszerülőknek. „Nekünk megvan már mindenünk, a szobánkban nem is látszott, hogy tűz volt. Most megyünk akkor haza” – mondta csalódottan.

Autóval jelenleg nem lehetett felmenni a hotelhez, a hatóságok mellett csak a távozó vendégek használhatják a Panoráma utat.

Fotók: Hevesi-Szabó Lujza / Telex Fotók: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotók: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotók: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

A hotel igazgatója, Pintér Róbert szerint valószínűleg elektromos probléma okozta a tüzet. Az MTI-nek elmondta, hogy jelentős a kár, véleménye szerint a könnyűszerkezetes tetőt ki kell cserélni. A tűz idején a 151 szobájukból 143 volt kiadva. Folyamatban van a vendégek elhelyezése, többségük egyelőre a környező épületekben és a Fellegvár parkolójában biztosított melegedőbuszokban vár. Csupán néhány vendég kért áthelyezést, amelyre a környező szállodákban van lehetőség. Egy nemzetközi konferenciát, amelyet a hétvégén tartottak volna a hotelben, Budapestre helyeznek át.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Az igazgató azt mondta, az újjáépítés már el is kezdődött. A koronavírus-járvány miatti korlátozások okán van tapasztalatuk abban, hogy egyik pillanatról a másikra hogyan menedzseljék a helyzetet. A meglévő foglalásokkal kapcsolatban azt mondta, sok megkeresést kapnak, mindenki maga döntheti el, hogy elmegy a szállodába, vagy nem. A jövőbeni foglalási lehetőségek megnyitása a „következő hetek válasza” és annak is a függvénye, hogy a szombati és a vasárnapi felmérések milyen eredményre vezetnek.

Némethy Zita, a Pest Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes szóvivője szombat délután azt mondta, hogy jelenleg az utómunkálatokat végzik a hotelben, ahol tűzvizsgálatot is tartanak. Az Útinform tájékoztatása szerint a hotelhez vezető Panoráma út továbbra is le van zárva, kerülni a 11-es úton lehet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!