A panorámájáról híres visegrádi hotelben már 2008-ban is pusztított tűz

2024. március 9. – 13:02

A panorámájáról híres visegrádi hotelben már 2008-ban is pusztított tűz
A kép bal szélén a Visegrádi Fellegvár, mögötte a Silvanus Hotel épülete, kép felső szélén a Nagy-Villámi kilátó (Zsitva kilátó) és Bobpálya látható – Fotó: Lehotka László / MTVA / Bizományosi

Másolás

Vágólapra másolva


Szombaton délelőtt kigyulladt a Hotel Silvanus Visegrád épületének felső része és a tetőszerkezete, nagyjából 200-300 négyzetméteren pusztított a tűz. A '70-es években épült, panorámájáról híres hotelben nem ez az első tűzeset.

A Visegrádon található szálloda még a szocializmus időszakában, a hetvenes évek legelején épült. A rendszerváltás utáni években kettőről négyemeletesre nőtt, valamint kapott két vadonatúj szárnyat is, írja a hotelről a Magyar Építők.

A hotel történetét felidéző idővonal szerint a növekvő visegrádi vendégforgalom és egy nagy nemzetközi rendezvény (Vadászati Világkiállítás) szükségessé tette egy korszerű szálloda megépítését. Helyszínnek Visegrád egyik legszebb panorámát nyújtó, a Fekete-hegy délnyugati oldalát választották. Az építkezését 1970-ben kezdték '71 nyarán már fogadta is az első vendégeket a hotel. A szálloda állapota a rendszerváltás idejére jelentősen romlott, az állam ekkor értékesítette.

1992-ben találtak neki új gazdát: három család vásárolta meg a hotelt, akkor 70 millió forintért. A felvásárláskor egyébként a panoráma nem volt kihasználva, a Duna felé néző rész a bejáratnál le volt falazva. 2008-ban végül egyetlen család tulajdonába került a hotel, ekkor kezdtek nagyobb, átfogó felújításba: az eredeti 70 szobás hotelből ekkor lett 150 szobás, illetve több funkcióval is kiegészítették a komplexumot. Ebben az évben egyébként szintén tűz volt a hotelben:

2008. június 28-án a földszinten az elektromos elosztó helyiségben a kapcsolószekrény gyulladt ki, majd a tűz átterjedt az oldalsó épületszárny első emeletén lévő mosodára

– számolt be akkor a Lánglovagok.

„A tűzoltók kiérkezése előtt a személyzet a szállót kiürítette, több mint 150 vendég kényszerült az utcára. A vendégszobákra a lángok nem terjedtek át, de számos szoba füsttel telítődött. A tüzet kétórás munkával sikerült a szentendrei, esztergomi és fővárosi tűzoltóknak megfékezniük” – írták.

A négycsillagos hotelbe egy márciusi hétvége ára a hotel rendszere alapján 76 ezer forintra jön ki. Ehhez egy standard prémium kétágyas szoba és félpanziós ellátás jár. Azonban kérdés, hogy a panorámájáról híres szálloda a mostani tűzesetben mennyire sérült meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!