Korrupció miatt gyanúsítottként hallgatták ki Baja Ferencet

2024. március 8. – 13:04

Másolás

Vágólapra másolva

Korrupció miatt gyanúsítottként hallgatta ki a nyomozó főügyészség Baja Ferencet – derül ki a Központi Nyomozó Főügyészség sajtóközleményéből. Az MSZP volt környezetvédelmi és területfejlesztési minisztere és egykori országgyűlési képviselője nem ismerte el a bűncselekmény elkövetését, és panasszal élt a gyanúsítás ellen.

Ahogyan arról a Telex is beszámolt, a BKV 2019 elején közbeszerzési eljárást indított a telephelyei informatikai üzemeltetésére. A közbeszerzési eljárásra egy kft. tett ajánlatot. Baja Ferenc 2019 júniusában Budapesten találkozott egy férfival, akinek jelentős befolyása volt az ajánlatot tevő gazdasági társaságban. A gyanú szerint Baja 30 millió forintot kért azért, hogy ha nyer a pályázó kft., akkor ő szabad utat adjon a szerződésnek.

Az ügyészség szerint Molnár Zsolt MSZP-s országgyűlési képviselő értesült erről a korrupciós megállapodásról, majd arra kérte Baját, hogy neki is kérjen a férfitól 40 millió forintot, cserébe ő sem fogja megtámadni a szerződéskötést.

A kft. megnyerte a tendert, a férfi 2019. augusztus 6-án, Budapesten 40 millió forintot adott át Molnár Zsoltnak. Az ügyészség szerint Molnár Zsolt ezzel társtettesként elkövetett befolyással üzérkedés bűntettét valósította meg. Ezért a legfőbb ügyész kezdeményezte Molnár Zsolt mentelmi jogának felfüggesztését.

A történtekkel kapcsolatban az MSZP-s politikus azt mondta, a történetből annyi igaz, hogy egyszer találkozott F. Zsolttal, akivel 20 percet beszélgettek egy parkban. Pénzt nem kapott állítása szerint, F. Zsolt pedig egy számlagyáros ügyben csak a saját bőrét menti a szocialista politikusok bemártásával.

A mentelmi jogának felfüggesztésére reagálva kiadott egy közleményt, amiben megerősítette, hogy nem fogadott el kenőpénzt, nem tett törvénytelen dolgot, tiszta a lelkiismerete.

„Koholt vádak alapján próbálnak besározni, hiszen tudjuk, hogy vádalku során nem kell igazat mondani”

– írta Molnár.

A Központi Nyomozó Főügyészség befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmények miatti nyomozásában eddig hat személyt hallgatott ki gyanúsítottként.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!