Kiderült, hányszor használta Szijjártó Péter a rendőrség helikoptereit az elmúlt években

2024. március 7. – 10:35

Másolás

Vágólapra másolva

Szijjártó Péter összesen kilenc alkalommal utazott az Országos Rendőr-főkapitányság flottájába tartozó helikopterrel 2020 óta – írta a Hvg360.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium és az Országos Rendőr-főkapitányság közérdekű adatigénylésre árulta el, hogy a külügyminiszter hányszor használta a rendőrség helikoptereit az elmúlt években.

A 2020 óta megtett kilenc helikopteres utazás közül a nyilvánosság eddig csak ötről tudott.

Így most kiderült, hogy amikor 2020. április 24-én, a koronavírus-járvány első hulláma idején Letenyére, a horvát határra utazott, akkor is helikopter vitte őt oda. Ott bejelentette, hogy a járvány ellenére az összes határátkelőhelyet nyitva tartják az ingázóknak Horvátország irányába, valamint Gordan Grlic-Radman horvát külügyminiszterrel is tárgyalt.

2020. május 25-én Röszkére, majd három nappal később Rédicsre is rendőrségi helikopterrel ment. A téma mindkét látogatáson hasonló volt: Röszkén a szerb-magyar határátkelők nyitását jelentette be, Rédicsen pedig azt, hogy a magyar és a szlovén állampolgároknak szabad az átjárás a két ország közös határátkelőin.

2020. július 14-én a Tolnát és Szekszárdot is érintő látogatására is helikopterrel utazott a külügyminiszter. Őcsényben szállt le vele a gép, ott autóba ült, ami a két városba elvitte. Ezt az utat a helyi illetőségű Hadházy Ákos független parlamenti képviselő szúrta ki akkor.

Szintén ismert volt, hogy 2020. július 28-án rendőrségi helikopterrel utazott Bajára, ahol a Nébar Kft. sütő- és édesipari termékeket, alapanyagokat gyártó cégnél jelentkezett be, nekik az állam 282 millió forint támogatást adott.

2020. szeptember 4-én Nagykerekibe és Berettyóújfalura repült rendőrségi helikopterrel. Előbbi településen egy gyárat, utóbbin az M4-es autópálya egy új szakaszát adta át. Pár héttel később, szeptember 23-án az ukrán határra, Záhonyba és Beregsurányba látogatott el helikopterrel, aznap pedig tárgyalt az ukrán és a román külüggyel is.

Szijjártó Péter külügyminiszter az ukrán határ közelében 2024. január 29-én – Fotó: Szijjártó Péter / Facebook
Szijjártó Péter külügyminiszter az ukrán határ közelében 2024. január 29-én – Fotó: Szijjártó Péter / Facebook

2021. április 28-án Békéscsabára repült. Ez szintén egy olyan út volt, amiről a minisztérium és az ORFK most közölte először, hogy Szijjértó rendőrségi helikopterrel repülte le. Aznap a román külügyminiszterrel közösen jelentették be, hogy új, állandó nyitvatartású határátkelőhelyeket nyitnak a két ország között, és korszerűsítik a vasutat is.

Ezután Szijjártó hosszú ideig nem vette igénybe a rendőrség helikoptereit, maradt helyette a szolgálati Mercedes és a kormányzati repülőgépek. Egészen 2024 januárjáig, amikor is újra rendőrségi helikopterrel utazott az ukrán határig, majd kocsiba ült és Ungvárra ment, ahol Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel tárgyalt. Szijjártó a helikopterrel kétség kívül időt spórolt, Záhony például autópályán és országúton Dunakesziről három óra, viszont egy olyan helikopterrel, mint az R900-as lajstromjelű, alig egy óra.

A Hvg.hu azt is szeretett volna megtudni, hogy mennyibe kerültek a külügyminiszter rendőrségi helikopteres repülései, de erre nem kaptak választ. A külügyminisztérium minden más, az utakra vonatkozó kérdésre válaszolt, az árra viszont annak ellenére sem, hogy a lap külön is felhívta erre a figyelmüket. Annak érdekében, hogy kiderüljön, mennyibe került és ki fizetett a helikopterezésekért, pert indítottak a Külgazdasági és Külügyminisztérium ellen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!