Balog Zoltán körbejárja a református egyházmegyéket

2024. március 6. – 17:18

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőn tartott beszámolót Balog Zoltán a Dunamelléki Református Egyházkerület tanácsa előtt a budapesti Ráday Házban. A parokia.hu honlapra kedden felkerült beszámoló elején az egyházkerületet püspökként vezető Balog „a személyét és egyházat érintő közéleti botrány kapcsán” elmondta: minden egyházkerületi lelkész számára „igyekszik fórumot teremteni arra, hogy megbeszéljék a közelmúlt történéseit”, ezért elmegy minden egyházmegye lelkészi karához, és a hétvégén találkozik minden gyülekezet főgondnokával is.

A zsinati lelkészi elnöki tisztségéről való lemondása kapcsán kifejtette, hogy „míg a püspöki tisztség elsősorban lelki vezetői megbízatás és így befelé szól, addig a zsinat lelkészi elnöke közéleti szerepben kifelé képviseli” a reformátusokat a többi egyház, a kormányzat, a társadalom felé. Balog elmondta, hogy lelkészi elnöki tisztségről lemondásával azt az egységet szerette volna megvédeni, mely az elmúlt években kialakult mind a magyarországi, mind pedig a Kárpát-medencei református egyházkerületek között.

Isten a külső támadásokat is fel tudja használni arra, hogy bejárjuk lelki utunkat, odataláljunk, ahol a szolgálatunk helye van.

Ehhez természetesen hozzátette, hogy ő maga kész bejárni ezt az utat.

A református egyház Telexhez eljuttatott húsvéti körlevelében is kitér a kegyelmi ügyre. A körlevél szavai szerint

„látva és tapasztalva, hogy a közéletben miként uralkodott el a gyűlölet, és tűnt el a szeretet, emlékeztetünk Jézus tanítására: »Közöttetek ne így legyen!« – ezt várja Jézus tanítványaitól. Miközben a világ logikája a bűnben tartás, minket a bűn megvallása, a bűnbánat, a bocsánatkérés, a bűnbocsánat és a »mostantól fogva többé ne vétkezz!« (Jn 8,11) lelkülete határoz meg. Mi így zárjuk le magunk között ezt az ügyet, és ebben a szellemben szolgáljuk tovább Istent, egyházunkat és nemzetünket.”

A körlevél leszögezi, hogy a református egyház nemcsak „együttérzéssel gondol” a gyermekbántalmazás áldozataira, hanem elfogadhatatlanak tart bármiféle bántalmazást. Hangsúlyozza hogy „gondoskodó szeretettel fordulunk azon gyermekek felé, akik gyülekezeteinkben, óvodáinkban, iskoláinkban nevelkednek, Bethesda kórházunkban gyógyulnak, és akik a hátrányos helyzetűeknek létrehozott Bárka táborainkban találkoznak az élet örömeivel, Isten szeretetével”.

„Az ő életük megóvása és gazdagítása, sebeik gyógyítása mindannyiunk szent kötelessége.”

(via 444.hu)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!