Kicsúfolták az óvónők az autista gyereket az óvodában, most mégis ugyanoda kéne járnia

2024. március 4. – 21:56

Másolás

Vágólapra másolva

Az anyuka hiába vinné máshova az autista fiát, a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat ugyanazt az óbudai óvodát jelölte ki neki, ahol Mauglinak csúfolták és kiabáltak vele – írja az RTL.

Az ötéves, ép értelmű, de nem beszélő, autizmussal élő kisfiú története január végén került nyilvánosságra. Az anyja táskába rejtett mikrofonnal hangfelvételt készített arról, hogy az óvodában kiabálva és káromkodva beszélnek a gyerekével. A két és fél órás felvétel alatt az óvónők egyszer sem szólnak kedvesen az Áden nevű fiúhoz.

A gyerek anyja azt állította: korábban érezte, hogy a gyerek nyugtalan és viselkedése megváltozott, ezért próbált beszélni az óvoda igazgatónőjével. Eleinte nem érte el telefonon, és előfordult, hogy több mint két órán át várakozott az irodája előtt, hogy megkérje, tegye át a fiát egy másik csoportba. Hozzátette, az igazgatónő csak akkor hívta vissza, amikor kiderült, hogy hangfelvételt készített arról, hogy kegyetlenül bánnak a fiával az óvónők.

A hangfelvétel bemutatása után az Észak-Budapesti Tankerületi Központ belső vizsgálatot indított, amelynek az eredményét az anya nem ismerhette meg. A vizsgálat hatására a három érintett óvónőből kettőt kirúgtak, a harmadik maradhatott az intézményben.

Az anya szerette volna a fiát másik intézménybe vinni, de mint most kiderült, erre nem kapott engedélyt, miután a a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat megvizsgálta a fiút. „Kértem, hogy jelöljenek ki neki új óvodát, és azt a választ kaptam, hogy továbbra is járassam a bántalmazó intézménybe” – mondta az RTL-nek.

A csatorna megkereste az ügyben a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetét is. „A Pedagógiai Szakszolgálatnak, ezen belül a szakértői bizottságnak nem az a feladata, hogy konkrét intézményt jelöljön meg, hanem azt kell kijelölnie, hogy a gyereknek milyen fejlesztésre van szüksége. Tehát mivel kell rendelkeznie az intézménynek, amit majd a tankerületi központ jelöl ki” – Nagy Erzsébet ügyvivő. A legfontosabb az lenne, hogy a gyerek biztonságos környezetbe kerülhessen – tette hozzá.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!