Egy újabb ALS-ben szenvedő beteg kéri, hogy ne hosszabbítsák meg az életét orvosi beavatkozásokkal

2024. március 2. – 14:07

Másolás

Vágólapra másolva

Önállóan már saját otthonában is nehezen mozog az a nő, aki Karsai Dániel alkotmányjogászhoz hasonlóan azért küzd, hogy ne hosszabbítsák meg az életét orvosi beavatkozásokkal, vagyis a passzív eutanáziát választotta, mivel ő is ALS-betegségben szenved.

Az RTL Híradó riportjában bemutatott Dunavölgyi Erzsébet közjegyzői okiratot írt alá, amelyben részletesen felsorolta, hogy milyen beavatkozásokat utasít el annak érdekében, hogy kritikus esetben hagyják meghalni. A felsorolásban ugyan szerepel, hogy elutasítja a mesterséges lélegeztetés, illetve az újraélesztés minden formáját, ám mint kiderült, a nyilatkozat önmagában nem elég. A passzív eutanáziát kérő betegeknek háromtagú orvosi bizottságot kell összehívniuk ahhoz, hogy kérésüket figyelembe vegyék. A bizottság összehívását a betegnek kezelőorvosánál kell kezdeményeznie az egészségügyi törvény szerint.

Az RTL a Belügyminisztériumhoz fordult, ahol megerősítették az állítást. A riportban nyilatkozó ügyvéd szerint bizonyos esetekben egy helyettes döntéshozóra is szükség lehet, aki a beteg cselekvőképességének elvesztése esetén látja el a képviseletét.

Karsai Dánielnél 2022 augusztusában diagnosztizáltak ALS-betegséget. A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán pert indított azért, hogy méltósággal fejezhesse be az életét. December 11-én aztán Karsai és testvére a Momentummal együtt nyújtottak be népszavazási kezdeményezést az eutanáziáról. A kérdések biztosítanák a lehetőséget az eutanáziához azoknak, akik Karsai Dánielhez hasonlóan gyógyíthatatlan betegségben szenvednek, amely megfosztja őket az emberi méltóságuktól, és komoly szenvedéssel jár.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!