Elveszik Lázár minisztériumától a céget, amelyik nem akart több pénzt adni a Fradinak

2024. március 1. – 16:25

Másolás

Vágólapra másolva

Lázár János minisztériuma helyett a jövőben Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter tárcája alá tartozna az az állami cég, a Mahart-Passnave Személyhajózási Kft. – írja a hvg.hu egy, a kormány honlapján megjelent tervezetre hivatkozva. Ez az az állami cég, amelyik január végén felmondta a Ferencváros női kézilabda-csapatával kötött szponzorációs megállapodását. Akkor Kubatov Gábor, a Ferencváros elnöke és a Fidesz pártigazgatója nagyon kiakadt, szerinte ugyanis „hátba szúrták a női kéziseket”. Fradi-ultrák pedig molinóval fejezték ki felháborodásukat amiatt, hogy egy állami cég nem ad pénzt a klubjuknak.

Később aztán kiderült, maga a céget felügyelő miniszter, Lázár János döntött a szponzorációs szerződések felmondásáról. A Mahart PassNave az elmúlt 9 évben 176 millió forinttal támogatta a Fradi női kézilabdacsapatát, és Kubatovéknak tényleg nagyon kellhetett az állami pénz, hiszen később pert is indítottak a támogatás – szerintük jogellenes – felmondása miatt.

A Lázár János vezette Építési és Közlekedési Minisztérium cikkünk megjelenése után jelezte, hogy semmilyen összefüggés nincs a szponzoráció leállítása a cég Nagy Mártonékhoz kerülése között, csupán arról van szó, hogy „az államigazgatás működési rendjének megfelelően az egyes cégek az általuk végzett feladatokat felügyelő és irányító minisztériumok alá kerülnek. Ennek megfelelően az alapvetően turisztikai tevékenységet végző a Mahart-Passnave Személyhajózási Kft. az Építési és Közlekedési Minisztériumtól a szakterületet és a Magyar Turisztikai Ügynökséget felügyelő Nemzetgazdasági Minisztériumhoz kerül, míg ugyanezen intézkedés keretében az eddig a Nemzetgazdasági Minisztérium által felügyelt ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. az Építési és Közlekedési Minisztériumhoz kerül.”

A kormány tervezete szerint a jövőben a Mahart-Passnave tulajdonosi joggyakorlója a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. lenne, ezt Nagy Márton Nemzetgazdasági Minisztériuma felügyeli. A rendelettervezet szerint az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. viszont Lázárék felügyelete alá kerül a Nagy Márton által vezetett Nemzetgazdasági Minisztériumtól.

Lázárék jelezték azt is, hogy „a Mahart-Passnave Személyhajózási Kft.-t jelenleg vezető Bényi Szabolcs kiváló munkájára az Építési és Közlekedési Minisztérium a jövőben is igényt tart”.

FRISSÍTÉS 2024. 03. 02.

A cikk eredeti verziójában a hvg.hu nyomán tévesen szerepelt, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség Rogán Antal minisztériuma alá tartozna, és hogy ezáltal Rogánhoz kerülne a Mahart PassNave. Valójában a Magyar Turisztikai Ügynökséget a Nemzetgazdasági Minisztérium felügyeli.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!