Ami kinn, az van benn: elöregedett gázcsövek miatt idén 9 napig volt fűtés tizenöt győri lakásban

2024. március 1. – 04:29

Ami kinn, az van benn: elöregedett gázcsövek miatt idén 9 napig volt fűtés tizenöt győri lakásban
A gázvezetékek elöregedése okozta a felfordulást a Stadion utcában. Most a 14-es tömbben az önkormányzati lakásokban villanybojlert szerelnek fel – Fotó: Cséfalvay Attila
Cséfalvay Attila
Cséfalvay Attila
Győri tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Félmillió forintba került a külső csatlakozó vezetékek cseréje, újabb félmillió a villanybojler beszerzése és beszerelése a hálózat fejlesztésével, hogy legalább meleg víz legyen, végül még félmillió, mert most kiderült, a benti vezetékrendszer is elöregedett. Szakembert kellett keresni, hogy lecserélje. Így jártak a győri Stadion utcai társasházakban lakók, miután január 9-én gázszivárgás miatt lekötötték őket a szolgáltatásról, és úgy is maradtak.

Éjszaka még mindig 2-3 fok körülire hűl a levegő Győr gyárvárosi részén is, ahol gázfűtésről lekapcsolt lakók élnek két 15-15 lakásos társasházban. A gázalapvezeték elöregedett, gázszivárgás miatt kikapcsolták a társasházakat a szolgáltatásból még január elején. Január végén a közös képviseletet ellátó Győr-Szol Zrt. azt ígérte, öt-tíz napon belül végeznek a megrendelt munkálatokkal a 16-os tömbben, a 14-esben viszont csak márciusban kezdhetnek. A magántulajdonosok közül akinek 53 négyzetméteres lakása van, arra 448 ezer, akinek 46 négyzetméteres, arra 406 ezer forint jut, a bérlakásokban élőknek ezt nem kell kifizetniük.

Egy olvasónk azonban levelében arra hívta fel a figyelmet saját példáján keresztül, hogy ő a lakók helyében ebben a szezonban már nem számítana gázfűtésre. Neki is van egy ingatlana Győrben ugyanebben a városrészben, ahol szinte ugyanezen a folyamaton mentek át. Ők a fővezeték 15 milliós cseréjére 18 havi részletre kamatmentes hitelt kaptak a várostól, de ez a 13 ezer forintos közös költséget feltolta 40 ezerre. Ezután azonban a lakásban levő hálózatot is cseréltetni kellett saját költségen, mely közel 450 ezer forintba került pluszban – anyag, munka, tervezés, nyomáspróba, felmérés. A legnagyobb gond azonban az volt, hogy mindez hónapokig tartott, mert nem lehetett mestert találni, írta.

Fontos tudni, hogy a társasház és a felhasználók tulajdonában lévő gázkészülékek és fogyasztói vezetékek karbantartása (így a csatlakozóvezetéké és felhasználói berendezéseké is) az ingatlantulajdonos feladata. A javítási munkákat is a tulajdonosnak kell elvégeztetnie saját rendszerén.

A gázszolgáltató ábrája a vezetékekről és a költséghatárról – Forrás: MVM
A gázszolgáltató ábrája a vezetékekről és a költséghatárról – Forrás: MVM

Visszamentünk megnézni, hogy a Stadion utcában is még több bosszúságot és dupla költséget jelent-e a magántulajdonosoknak, hogy a gázvezetéküket megette az idő. Kiderült, vannak, akiknek ennél is többet…

Igaz, hogy a külső munkákkal viszonylag gyorsan végeztek a 16-ban lévő lakásoknál, de megállapították, hogy a benti gázvezetékeket is cserélni kell, a lakástulajdonosoknak. Az ingatlanok 70 százaléka magántulajdonban van, őket nemcsak ennek költsége terheli, hanem az ezzel járó minden macera, például szakember keresése. Egy megkérdezett lakó szerint ő már kifizetett 448 ezret a Győr-Szolnak, hogy elvégezzék a külső munkát, közben, mivel hetek óta nem volt meleg vize, vett egy villanybojlert, melyet be kellett köttetnie, majd fejlesztetnie a villamoshálózatot, hogy elbírja. Ez újabb félmillió forintjába került.

Miután pedig kiderült, hogy az otthonában is elöregedtek a gázvezetékek és ezt is cseréltetnie kell, kapott egy 700 ezer forintos ajánlatot egy szakembertől, majd egy ismerősön keresztül egy ennél valamivel kedvezőbbet, amit elfogadott.

Most már csak az engedélyezésre vár, és reménykedik, hogy márciusban lesz gázfűtése.

A szomszédos Stadion 14-ben eleve később kezdődött a hercehurca, így ők tavasz elejéig nem is nagyon számoltak azzal, hogy visszaáll a gázszolgáltatás. Az ott, önkormányzati bérlakásban élő Miklós Juliannának – mivel csak bérli a lakást – elvileg nem kellene fizetnie a felújításért, ám kénytelen volt egy indukciós főzőlapot, majd egy villanybojlert is venni, hogy legalább meleg vize legyen. Százötvenezer forintba került a bojler, gyermeke segítette anyagilag, mert a nyugdíjából, 150 ezer forintból a közös költség és a megemelt lakbér mellett nehéz lenne kigazdálkodni. Visszatértünkkor azonban pozitív fejleményről is beszámolt. Lépcsőházukban a bérlakásban élők közben ingyen kaptak egy villanybojlert, ezek beszerelése ottjártunkkor épp zajlott, Juliannánál már meg is történt. Most a befektetett pénzét szeretné visszaszerezni, visszaküldi az árusító cégnek a néhány nappal korábban vásárolt szerkezetet, hisz arra már nincs szüksége.

A Győr-Szol néhány hete kérdésünkre úgy reagált: már a 2023 elején megtartott társasházi közgyűlésen jelezték, hogy a gázvezetékek és berendezések elavultak, cseréjük szükséges lenne, de a közgyűlésen a tulajdonosok nem fogadták el az akkor bemutatott árajánlatokat, leszavazták az épület gázvezetékrendszerének javasolt felújítását. Most azt kérdeztük tőlük: mikorra várható a gáz visszakötése a 16-os házban, a 14-ben lévő bérlakásokba hány bojlert vittek, és ott mikor indulhatnak a munkálatok? Választ két hete nem kaptunk, ha érkezik, frissítjük cikkünket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!