Fáznak és megfáznak, életveszély miatt fűtés nélkül maradtak a győri társasházakban

2024. február 1. – 04:31

Fáznak és megfáznak, életveszély miatt fűtés nélkül maradtak a győri társasházakban
A szolgáltató üzenete az egyik Stadion utcai társasház kapuján – Fotó: Cséfalvay Attila / Telex
Cséfalvay Attila
Cséfalvay Attila
Győri tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Méltatlan helyzetbe kerültek, hetek óta fűtés és meleg víz nélkül küszködnek a győri Stadion utca két tömbjének 30 lakásában élők. A gázalapvezeték elöregedett, gázszivárgás miatt kikapcsolták a társasházakat a szolgáltatásból. A lakók azt mondják, már korábban érezték a gázszagot, levelet is írtak a társasház közös képviselőjének, a Győr-Szolnak, amely szerint viszont jegyzőkönyv bizonyítja, hogy tavaly szóltak, de a közgyűlésen a tulajdonosok nem fogadták el az akkori árajánlatokat, leszavazták az épület gázvezetékrendszerének javasolt felújítását.

Siralmas a helyzet a győri Stadion utcában – írta egy olvasónk, jelezvén, hogy hónap elején gázszivárgás miatt lekapcsolták a gázszolgáltatást a 16-os számú társasházban, nem sokkal később pedig a mellette lévő 14-esben is. Olvasónk szerint a közös képviselő január 17-ére hirdetett rendkívüli közgyűlést: ekkor már 12 napja nem volt fűtés a 16-osban. A közgyűlés napján a szolgáltató a 14-es házban is lekapcsolta a gázt. Azt mondták, hogy legkorábban márciusra lesz fűtés a társasházban, és közel félmillió forintot kell kifizetniük a lakóknak fejenként, lehetőleg február végéig, egy összegben. A hitelre húzták a szájukat, mert ez egy másfél milliós kamatot jelent az alap 16 milliós költségekre. Sok az idős ember, a társasházban rettenetes a hangulat, mindenki köhög és betegeskedik” – állt többek között a levélben.

Ennyi ember, ennyi ideig fűtés nélkül télvíz idején?!

Öreg kutyáját sétáltatja az önkormányzati lakásban élő Miklós Julianna, aki otthonába igyekszik fel, amikor kérdezzük. Negyven éve lakik itt, de azt mondja, ilyen méltatlan helyzetben még nem volt. “Ennyi ember, ennyi ideig fűtés nélkül marad télvíz idején?!” – háborog. Nála se meleg víz, se fűtés, csupán egy kis hősugárzót kapott a Győr-Szoltól, azzal egy helyiséget – úgy-ahogy – tud befűteni.

Kénytelen volt egy indukciós főzőlapot venni, „mikrohullámúban nem lehet főzni”, de ha a hősugárzóval egyszerre megy, levágja az áramot. Lakása többi része „jégverem”, jól beöltözve telnek a napjai, vastag pulóverben várja a tavaszt. Mivel bérlő, neki nem kell a felújítás költségeihez hozzájárulnia, ellenben kénytelen volt venni egy villanybojlert, hogy legalább meleg vize legyen. Heteken, hónapokon keresztül hová járjak fürödni? – kérdezte.

Százötvenezer forintba került a bojler, gyermeke segítette anyagilag, mert egy nyugdíjból, 150 ezer forintból a közös költség és a megemelt lakbér mellett nehéz lenne takarékoskodni.

Azt ígérték, hogy felszerelik neki ingyen, de most a lakóknak kell kérvényt írniuk, hogy az áramszolgáltató javítson a feltételeken, és a villanyóra elbírja bojlert. Nem érti, miért tartanak tél közepén ennyi ideig a munkálatok. Úgy tudja, van, aki kéthetes kisgyermekkel él ilyen körülmények között, más magántulajdonos pedig már kijelentette, biztosan nem fizeti ki a közel félmilliós költséget, a javítás rá eső részét.

Miklós Julianna a Győr-Szoltól kapott hősugárzó mellett bírja csak a telet – Fotó: Cséfalvay Attila / Telex
Miklós Julianna a Győr-Szoltól kapott hősugárzó mellett bírja csak a telet – Fotó: Cséfalvay Attila / Telex

Régóta érezték lent a gázszagot

A 14-esben három hete nincs gázfűtés, a lépcsőházban mi más is lehetne a téma, dühös lakók osztják meg egymás között, mit tudnak a felújításról és a költségeikről. „Olyan villanyszámlánk lesz gáz híján, mivel a fűtést hősugárzókkal oldjuk meg, hogy a gatyánk is rámegy. Négyszeres a fogyasztásom” – mondta egy a negyediken élő férfi.

Egy hölgy itteni lakását adná ki, jöttek volna az érdeklődő bérlők, de lemondták, amikor értesültek a jelenlegi állapotokról. A rendkívüli közgyűlésen egy hozzátartozója vett részt, üzenetben küldte el neki onnan a legfontosabb tudnivalókat, ezeket olvassa fel nekünk. Eszerint elhangzott, hogy a gázszivárgás miatti javítás nagyságrendileg 8 plusz 8 millió forintba kerül, a teljes vezetékcsere 36 millió lett volna, ezt azonnal elutasította mindenki. A menetes kötéseket cserélik le a lépcsőházban február első hetétől. A 8 plusz 8 millió egyik felét az önkormányzat állja, hisz a lakások 30 százaléka az övé. A maradék összeget azonban a magántulajdonosoknak kell előteremteniük.

Akinek 53 négyzetméteres lakása van, arra 448 ezer, akinek 46 négyzetméteres, arra 406 ezer forint jut, amit vagy egyben, vagy két részletben kell kifizetni. „Most újítottam fel ezt az otthont és most ennyi pénzt fizessek még ki?” – bosszankodott a hölgy, majd folytatta az üzenet felolvasását. Mindenkinek nyilatkoznia kell a költségek kapcsán, ezután indulhatna a munka, ami lépcsőházanként 7-10 napig tarthat. Itt állítja meg a férfi, aki szerint a nyomáspróba lakásonként újabb 30 ezer forintba (plusz áfába) kerül mindenkinek. Ha a nyomáspróbán kiderül, hogy gond van, akkor csövet kell cserélni, ami újabb pluszköltséget jelenthet. Amíg ezek nincsenek rendben, nem nyitják meg a gázt.

„Ez az egész nem most, a tél közepén kezdődött. Évek óta mondjuk, érezzük lent az alagsorban, hogy szivárog a gáz, a javítással ne várják meg a fagyokat. Erről levelet is írtunk a Győr-Szolnak, mégsem történt semmi.” Benkő Hajnalka is a negyediken lakik, szerinte a polgármester is tud a kialakult helyzetről, mert levélben tájékoztatták. Náluk a hősugárzót a gyermek szobájában használják, a többi helyiségben 13 fok van. Tudnak azonban olyan üres lakásról a földszinten, ahol mindössze 4,5 fok a hőmérséklet.

13 fok Benkő Hajnalka hőmérőjén – Fotó: Cséfalvay Attila / Telex
13 fok Benkő Hajnalka hőmérőjén – Fotó: Cséfalvay Attila / Telex

A Telex kérdésére a gázszolgáltató MVM úgy reagált: az érintett társasháztól gázszivárgásról szóló hibabejelentés érkezett. Az MVM Égáz-Dégáz Földgázhálózati Zrt. munkatársai az élet és vagyonvédelmet szem előtt tartva, a veszélyhelyzet megszüntetése érdekében, a vonatkozó jogszabályokkal összhangban azonnal kikapcsolta a társasházat a szolgáltatásból. A társasházi csatlakozó vezetéken a pincehelyiségben és a lépcsőházzal közös légtérben mérhető szivárgás az intézkedést követően megszűnt. A két társasházban összesen 30 fogyasztó érintett (társasházanként 15-15).

A javítási munkák elvégzése érdekében a társasház megrendelte társaságuktól a gázmérők leszerelését. A szolgáltatás hatályos, hatóság által jóváhagyott szabályozás szerinti díja darabonként nettó 11 432 forint.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a társasház és a felhasználók tulajdonában lévő gázkészülékek és fogyasztói vezetékek karbantartása (így a csatlakozóvezetéké és felhasználói berendezéseké is) az ingatlantulajdonos feladata. A javítási munkákat is a tulajdonosnak kell elvégeztetnie saját rendszerén.

A Győr-Szol Zrt. a társasház közös képviseletét ellátó szolgáltató. Azt kérdeztük tőlük, jelezték-e már korábban (tavaly év közben) a Győr-Szolnak a lakók, hogy gázszivárgásra gyanakodnak.

A gázszolgáltató ábrája a vezetékekről és a költséghatárról – Forrás: MVM
A gázszolgáltató ábrája a vezetékekről és a költséghatárról – Forrás: MVM

Úgy reagáltak: épphogy a Győr-Szol volt, amely már a 2023 elején megtartott társasházi közgyűlésen jelezte, hogy a gázvezetékek és berendezések elavultak, cseréjük szükséges lenne. A közgyűlésen a tulajdonosok nem fogadták el az akkor bemutatott árajánlatokat, leszavazták az épület gázvezetékrendszerének javasolt felújítását. Ekkor még lett volna lehetőség arra, hogy a fűtési idényen kívül történjen meg a vezetékek és egyéb berendezések cseréje, valamint lett volna lehetőség arra is, hogy a téli és tavaszi hónapokban több részletben előre befizessenek a tulajdonosok megfelelő összegeket a felújítási költségek fedezetére. A javaslat leszavazásáról közgyűlési jegyzőkönyv készült – írták. Hozzátették, a Győr-Szol Zrt. a társasházban az önkormányzati tulajdonú bérlakások kezelőjeként (a lakások 30 százaléka önkormányzati) és a társasház közös képviselőjeként van jelen, így bármilyen intézkedést csak a tulajdonosok többségének felhatalmazásával, társasházi közgyűlési jóváhagyással kezdeményezhet, bármilyen anyagi kötelezettséget csak a kezelésében lévő ingatlanrésznek megfelelő arányban vállalhat.

A felújítás a 16-os számú épület esetében január végén megkezdődött, és várhatóan 5-10 napon belül befejeződik.

A 14-es számú épület esetében még az árajánlatok bekérésének fázisában tart a rekonstrukciós folyamat, így a kivitelezés befejezése észszerű számítások alapján márciusra várható. Ennek feltétele, hogy a munka fedezetét biztosító befizetések a tulajdonosoktól rendben megérkezzenek.

A gázalapvezeték ugyanis elöregedett, az építéskor alkalmazott műszaki megoldások sok esetben nem felelnek meg a jelenleg érvényes előírásoknak. Ezért szükséges az alapvezeték és a felszálló három, úgynevezett strang cseréje, továbbá a lakások gázóráig tartó vezetékeinek cseréje.

Rendkívüli közös költséget kell fizetni a tulajdonosoknak

A felújítási munka kivitelezésére egyelőre a 16-os lépcsőháznál van árajánlat, ez 7,24 millió forintról szól. A 14-es lépcsőházra árajánlatok még nem érkeztek, de hasonló nagyságrendű összegre lehet számítani. A Győr-Szol Zrt. csak a kezelésében lévő önkormányzati tulajdonú albetétekre tudja kifizetni a felújítást, a többi lakásra nem. De a felújítás mihamarabbi elkezdése érdekében vállalták is, hogy a kezelésükben lévő tíz lakásra eső összeget egyben és azonnal befizetik, így a munka még januárban elkezdődhet. A többi tulajdonos két részletben tudja befizetni a rá eső összeget.

Mivel a társasházi lakóközösségnek nincs jelentős megtakarítása, így csak rendkívüli közös költség befizetésével lehet meg a felújítási munka pénzügyi fedezete. A tulajdonosok a társasházi közgyűlésen a résztvevők teljes egyetértésével ezt meg is szavazták. Aki nem fizeti be a tulajdonosi közösség által elfogadott összeget, az fizetési felszólítást kap (a társasház tulajdonosi többsége dönthet úgy, hogy anyagi lehetőségein belül, külön kérésre és megfelelő indokkal további részletfizetési lehetőséget biztosít egy-két tulajdonos számára.)

Van mit tenni a Stadion utcában, kérdés, mindenki kifizeti-e majd a pluszköltséget – Fotó: Cséfalvay Attila / Telex
Van mit tenni a Stadion utcában, kérdés, mindenki kifizeti-e majd a pluszköltséget – Fotó: Cséfalvay Attila / Telex

A felújítási folyamat részeként a gázórákat január 26-án leszerelték. Ennek és a visszaszerelésének költsége lakásonként kb. 30 ezer forint, ezt a társasház a közös költségből finanszírozza. A munkálatok végén a technológiai előírásoknak megfelelően kerül sor a nyomáspróbára, költségeit a közös épületrészeken a közösképviselet, a lakásokban a lakás tulajdonosa fizeti.

Kósa Zoltánné három gyermekét neveli a 14-esben egy önkormányzati bérlakásban. Mint mondta, folyamatosan náthás betegek, most is visszaestek. Náluk márciusig tarthat a felújítás (hisz ott még el sem kezdődött), hetek óta nincs meleg vizük, villanytűzhelyen melegítenek a fürdéshez, kaptak egy hősugárzót, azzal fűtenek. Így viszont az áramköltségük emelkedett több mint a duplájára, ráadásul ő is gondolkodik egy villanybojler beszerzésén, de ehhez meg – akárcsak Miklós Juliannánál – a villanyóránál kellene fejleszteni, hogy elbírja azt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!