Eseti bizottságot állít fel a főváros a bicskei gyermekotthon-ügy kivizsgálására

2024. március 1. – 13:48

Másolás

Vágólapra másolva

Eseti bizottságot állít fel a főváros, hogy feltárja a bicskei ügy kezelésének hiányosságait – jelentette be pénteken Kiss László, Óbuda-Békásmegyer polgármestere.

A bizottságban azt vizsgálják majd, hogyan kezelték a fővárosi önkormányzatnál azokat a bejelentéseket, amik a bicskei gyermekotthonból vagy máshonnan érkeztek. A vizsgálatoknak a középpontjában azok a 2011-es jelzések állnak majd, amelyeket Kiss szerint nem vettek komolyan a hivatal akkori munkatársai.

Az eseti bizottság elnöke Kiss László (Demokratikus Koalíció) lesz, tagjai lesznek még Soproni Tamás (Momentum), Gajda Péter (MSZP), Dódity Gabriella és Wintermantel Zsolt (Fidesz). A bizottság jövő hét hétfőn ülhet össze először, akkor fogadják el a menetrendet, Kiss reményei szerint március végére, április elejére be is fejezik a munkát.

A polgármester szerint az elmúlt hetek mindenről szóltak, csak nem az áldozatokról, és ezen akar változtatni az önkormányzat. A bizottság felállításával „a közgyűlés az áldozatok oldalára állt az elkövetőkkel szemben” – mondta. „Azoknak az oldalára állt, akiket a bejelentésük után elbocsátottak azokkal szemben, akik ehhez asszisztáltak, vagy ezt elkövették”.

Kiss javasolni fogja, hogy a bizottság fogadjon el egy ajánlást is, amelyben konkrét cselekvési tervet javasol a fővárosi önkormányzatnak a gyermekvédelmi jelzőrendszer megerősítésére.

A 444 kérdésére Kiss azt mondta: nem találtak olyan bejelentést, ami 2011 előtti időszakra vonatkozott volna. Kiss a 444-nek nem adott világos választ arra, kivizsgálják-e, hogy vajon az intézményvezetők kinevezésének és megerősítésének gyakorlata megfelelően zajlott-e a 2010 előtti időszakban.

„Már 2011-ben, 5 évvel a feljelentések előtt tudta a fővárosi fideszes városvezetés, hogy mi folyik a bicskei gyermekotthonban, mégsem tettek semmit” – írta a Facebookon Karácsony Gergely főpolgármester február közepén.

A 2016-os feljelentések előtt 5 évvel, 2011-ben a bicskei gyermekotthon két dolgozója elment a Városházára és részletesen beszámoltak arról, mit élnek át a gyerekek az otthonban. Telex birtokába került dokumentumok szerint erről feljegyzés is készült a fővárosi önkormányzatnál, de ezek valahogy mégsem kapcsolták be akkor a vészcsengőt senkinél. 2015-ben tehát kitüntette a főváros Vásárhelyi Jánost, akit aztán végül pedofil bűncselekményekért 8 év fegyházra ítéltek. A kitüntetést akkor Karácsony Gergely is megszavazta, most azért indított vizsgálatot, hogy kiderüljön, hogyan merülhetett fel egyáltalán a kitüntetésre felterjesztett emberek között az igazgató neve, ha korábban már érkezett panasz ellene a városvezetéshez.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!