24.hu: Beidézték és rabosították a badacsonytomaji önkormányzat dolgozóinak nagy részét

2024. február 29. – 21:54

Másolás

Vágólapra másolva

Február elején gyanúsítotti kihallgatásra hívta be a badacsonytomaji önkormányzat dolgozóinak nagy részét a NAV. Az alkalmazottak többsége idős nő, akinek korábban még nem volt dolga a hatóságokkal. Bent mindenkit rabosítottak, vagyis regisztrálták őket a bűnügyi nyilvánításba – írja a 24.hu.

Az önkormányzat alkalmazottait az évek óta húzódó badacsonytomaji korrupciós perben hívták be. A 24.hu információi szerint az merült fel, hogy egy turisztikai támogatásból fejenként egymillió forint körüli szerződéseket kötött velük az önkormányzat.

Badacsonytomaj 2018-ban kapott 2,4 milliárd forintot a Balaton partján álló Tátika étterem felújítására. 2020-ra kellett volna készen lenniük, de még 2022-ben is csak a bontásnál tartottak. A csúszás mellett a kifizetett támogatás sorsa is felkeltette a hatóságok érdeklődését, vizsgálódott a felújítás körül az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala, azaz az OLAF, valamint a NAV is.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal 2022-ben két önkormányzati ciklus összes helyi képviselőjét kihallgatta a projekttel kapcsolatban. Kiderült, hogy az önkormányzat pénzosztásba kezdett, a Közbeszerzési Döntőbizottság ekkorra már meg is bírságolta őket, mert a pályázati pénzből több önkormányzati dolgozónak milliós nagyságrendű összegeket fizettek ki projektmenedzsment címen, miközben a beruházásnak volt saját projektmenedzsercége. Igaz, bírságként csak 6 millió forintot kellett fizetniük.

A projektet végül el is vették az önkormányzattól, az új megrendelő az állami tulajdonú BTTF Badacsony és térsége Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. lett, ezzel a céggel szerződött az EBH Invest az épület rekonstrukciójára, az Everling Városépítő Kft. pedig a Tátika környezetének megújítására. Azt végül idén januárban adták át.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!