Több év késéssel, NAV- és OLAF-vizsgálat után, de elkészült a badacsonytomaji Tátika felújítása

2024. január 12. – 20:39

Másolás

Vágólapra másolva

Ünnepnap virradt a badacsonytomajiakra és a XX. századi, kecses, fehér épületek kedvelőire: végre elkészült a Balaton partján álló Tátika étterem felújítása – adta hírül a Magyar Építők. Az eredetileg 1962-ben átadott, Callmeyer Ferenc tervei alapján épült Tátikát 2011-ben műemléki védelem alá helyezték, és nem sokkal később a felújításáról is döntöttek, a projekt azonban elakadt.

A település 2018-ban kapott 2,4 milliárd forintot a projektre, és 2020-ra kellett volna készen lenniük, de még 2022-ben is csak a bontásnál tartottak. A csúszás mellett a kifizetett támogatás sorsa is felkeltette a hatóságok érdeklődését, vizsgálódott a felújítás körül az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala, azaz az OLAF, valamint a NAV is.

A Tátika 1964-ben – Fotó: Nagy Gyula / Fortepan
A Tátika 1964-ben – Fotó: Nagy Gyula / Fortepan

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal 2022-ben két önkormányzati ciklus összes helyi képviselőjét kihallgatta a projekttel kapcsolatban. Kiderült, hogy az önkormányzat pénzosztásba kezdett, a Közbeszerzési Döntőbizottság ekkorra már meg is bírságolta őket, mert a pályázati pénzből több önkormányzati dolgozónak milliós nagyságrendű összegeket fizettek ki projektmenedzsment címen, miközben a beruházásnak volt saját projektmenedzsercége. Igaz, bírságként csak 6 millió forintot kellett fizetniük.

A projektet végül el is vették az önkormányzattól, az új megrendelő az állami tulajdonú BTTF Badacsony és térsége Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. lett, ezzel a céggel szerződött az EBH Invest az épület rekonstrukciójára, az Everling Városépítő Kft. pedig a Tátika környezetének megújítására. A Magyar Építők oldalon képeket is közöltek a kész épületről. Minden forintot megért.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!