24.hu: Milliárdos badacsonytomaji projektet vizsgál, helyi képviselőket is kihallgatott a NAV

2022. május 12. – 07:39

Másolás

Vágólapra másolva

Két ciklus összes önkormányzati képviselőjét kihallgatta a NAV egy 2,4 milliárd forintos badacsonytomaji turisztikai beruházás, az úgynevezett Tátika-projekt miatt – értesült a 24.hu. A lap információját megerősítette az ismert borász, Laposa Bence, aki az önkormányzati képviselő-testületnek korábban volt tagja.

A település 2018-ban, az előző önkormányzati ciklusban kapott pénzt arra, hogy az egykori Tátika étterem 1960-as évekbeli, nemrégiben műemlékké nyilvánított betonépületét és a környező tóparti sétányt felújítsa. A munkát 2020 őszére kellett volna befejezni, de még ez év elején is csak a bontásnál tartott, majd azóta le is állt a beruházás.

A Tátika 1964-ben – Fotó: Nagy Gyula / Fortepan
A Tátika 1964-ben – Fotó: Nagy Gyula / Fortepan

A Közbeszerzési Döntőbizottság már korábban megbüntette 6 millió forintra az önkormányzatot, mert a pályázati pénzből többek önkormányzati dolgozónak milliós nagyságrendű összegeket fizettek ki projektmenedzsment címen, miközben a beruházásnak volt saját projektmenedzser-cége.

A nyomozóhatóságot eredetileg Krisztin N. László polgármester korábbi helyettese, majd 2019-es kihívója, Orbán Péter kereste meg (ő három éve 63,5:35,5 százalék arányban alulmaradt a választáson). A 2014-2019 közötti alpolgármester két éve tett feljelentést a rendőrségen, majd az Európai Unió Csalás Elleni Hivatalának, az OLAF-nak is jelezte aggályait. Az OLAF emberei tavaly helyszíni ellenőrzésen jártak a badacsonyi városházán, a magyar vizsgálatot pedig a NAV vette át a rendőröktől, idézte fel a lap.

Az adónyomozók a 24.hu-nak nyilatkozó Laposa Bence szerint most arra voltak kíváncsiak, hogy a testületnek volt-e tudomása az összességében több tízmilliós pénzosztásról, illetve azt kérdezték, hogy született-e olyan önkormányzati döntés, amely felhatalmazást adhatott a projektmenedzseri szerződések megkötésére. Laposa azt mondta, a képviselők mindkét kérdésre nemmel feleltek.

A lap megkereste a település polgármesterét is, de tőle nem kaptak választ a kérdéseikre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!