Pénteken már ki kell tenni a zsugorodó termékre figyelmeztető címkéket a boltokban, de a kereskedők szerint túl rövid a határidő

2024. február 26. – 21:19

Másolás

Vágólapra másolva

Hiába „üzent hadat” a kormány a zsugorodó, de ugyanazon az áron kapható termékeknek, a boltok egy része nem tudja teljesíteni a kormányrendelet által előírtakat – derül ki az RTL híradójából.

A rendelet szerint az 1 milliárd forint feletti áruforgalmú kereskedéseknek kötelező lenne feliratokkal és egy piros felkiáltójellel felhívni a vásárlók figyelmét arra, ha egy termék kiszerelése csökkent.

A rendelet, ami február 22-én jelent meg, már március 1-től érvényes. A Nemzeti Kereskedelmi Szövetség szerint túl későn jelent meg a rendelet, sok bolt nem tudja ilyen gyorsan beszerezni a címkéket a nyomdáktól.

Az intézkedést Heiszler Gabriella, a hazai Spar ügyvezető igazgatója is bírálta lapunknak. Szerinte nem fogják tudni 100 százalékosan teljesíteni az előírást, mert hiába nyilatkoztatnak minden beszállítót a termék méreteivel kapcsolatban, valami így is át fog csúszni.

„A boltok pedig lassan olyanok lesznek, mint egy karácsonyfa a sok pluszfelirattal” – mondta Heiszler korábban. Márpedig ha a gyártók nem tesznek eleget a tájékoztatási kötelezettségnek, akkor 1 millió forintos bírságot is kaphatnak.

A kormány zsugorinflációt célzó intézkedéséről és arról, hogy ez mennyire lehet hatásos, itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!