Vezető helyen hozta a CNN és a New York Times is a magyar NATO-döntést

2024. február 26. – 19:28

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar parlament kis híján (Mi Hazánk) egyhangúlag támogatta hétfőn Svédország NATO-csatlakozási kérelmének ratifikálását. Ugyan egy köztársaságielnök-csere is megesett az Országházban, de ez nem nagyon ütötte ki a biztosítékot a külföldi fontosabb lapoknál. A NATO-ratifikáció elvitte a show-t, ami nem csoda, Magyarország régóta ígérgette, hogy a finnek után a svédek csatlakozását is jóváhagyja. Ez jobban elérte az ingerküszöböt New Yorktól Londonon át Varsóig, mint Gurmai Zita mentelmi jogának felfüggesztése. Szúrópróbaszerű ellenőrzésünk során sok nagy médiumot találtunk, amelyek vezető helyen hozták a magyar döntést. Akadtak portálok, amik ha hajtás felett is, de kisképes hírként mutatták meg olvasóiknak a magyarországi történést. Több német és francia nagyobb lap azonban nem kerített nagy feneket neki, ha meg is írták, eldugták alul.

És akkor pár példa: a CNN az Ulf Kristersson svéd kormányfő és Orbán Viktor közti pénteki fotóval egészítette ki a vezető helyre tett cikket:

A New York Times egy parlamenti képet villantott szikáran közölve, mi történt a Kossuth téri épületben:

A svéd Dagens Nyheter számára természetesen fontos volt az esemény, amit a címlapjukon a NY Times által is választott parlamenti fotóval illusztráltak. A brit Guardian ismét a Kristersson-Orbán találkozót választotta képileg, és ők nem is annyira száraz-tényszerű címet választottak, kiemelve a több hónap késlekedést. A lengyel Gazeta Wyborczánál már lejjebb kellett görgetni a hírért, aminél nem köntörfalaztak: kiírták, hogy a ratifikáció Orbán döntése volt (tehát nem a parlamenté), amit megelőzött Kristersson látogatása. A német Berliner Zeitung ugyan hajtás felett hozta a hírt, de eléggé töpszli méretben, a címbe beleírva, hogy hosszas „blokád” előzte meg a magyar ratifikációt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!