Orbán volt kultúrharcosa: Rogán egyeztetésein olyan információkat hallottam, amelyekhez legális módszerrel nem juthattak hozzá

2024. február 25. – 10:21

Másolás

Vágólapra másolva

„Nagyon sokat találkoztam Rogán Antallal, hiszen három kampányban is részt vettem, mint az összes megyei napilap központi szerkesztőségének a főszerkesztője”

– emlékezett vissza Szakács Árpád, Orbán Viktor egykori kultúrharcosa, a Mi Hazánk tanácsadója az Ultrahang Plusz podcastban.

Hozzátette: „kéthetenként megjelent Rogán Antal, és az akkori médiában viszonylag magas pozícióval rendelkező emberek tekintetében összehangolta azokat a kampánystratégiákat, amelyek mentén a Fidesz politikája zajlott”.

Majd rátért arra, milyen elképesztő információkkal találkozott az egyeztetéseken: „Ez egy kézi vezérelt helyzet és állapot volt. Ez így van ma is, de mondom, hogy ma már ez egy nyílt titoknak számít, tehát azért tudok róla beszélni. Ezzel önmagában nincs gond, a problémák ott kezdődnek, amikor ezeken az egyeztetéseken olyan jellegű információk jelennek meg, olyan jellegű információkat hallok, amelyekhez meggyőződésem szerint semmilyen legális módszerrel nem juthattak hozzá. Hát ilyen jellegű információk, bár szerintem nem a titkosszolgálatokat, inkább a magánnyomozó és egyéb cégeket használták arra, de olyan jellegű információk jelentek meg, olyan jellegű dolgokat tudtunk, olyan jellegű dolgokat építettünk be a média világában, ami erkölcsi, morális és mindenféle értelemben elképesztő.”

Szakács szerint Rogán decemberi törvénye a kínai diktatúra világát idézi: „Ha már Rogán Antalnál tartunk, ő nyújtotta be decemberben a digitális állampolgárságról szóló törvényt. A digitális állampolgárságról szóló törvény az a kínai típusú társadalmi kreditrendszer a világ legdurvább diktatúrájának az informatikai alapját jelenti. Tehát ezek olyan súlyos erkölcsi, morális és egyéb aggályokat vetnek föl, amelyek egy olyan világba, amit szabadságként értelmezünk, amelyben szabadon beszélhetünk, tehát egy olyan világot képzelünk el a gyerekeink, unokáink számára is, ezek teljesen elfogadhatatlanok.”

De kicsoda Szakács Árpád?

Szakács 2016-ban a Mediaworks egyik vezetője, később az egyik legkeményebb jobboldali kultúrharcos lett, egy ponton pedig annyira bekeményített, hogy Orbán Viktornak is nekiment, amiért a miniszterelnök Fásy Ádámmal levelezett.

Szakács 2018-ban Kinek a kulturális diktatúrája? címmel írt egy cikksorozatot, amelyben saját értelmezése szerint azt tárta fel, hogyan dominál nyolc év Orbán-kormányzás után még mindig a balliberális hálózat a kultúrában. A sorozat egyik részének következtében kirúgták Prőhle Gergelyt a Petőfi Irodalmi Múzeum éléről.

Szakács 2019-ben, az önkormányzati választások után kérte a felmentését, majd 2020 végén távozott végleg a Mediaworkstől. A Mi Hazánkhoz került közel, Dúró Dóra tanácsadója lett, azóta is rendszeresen megjelenik a párt környékén.

Király Tamás műsorvezető Magyar Péter, Varga Judit volt férjének közéleti felbukkanásával indokolta Szakács megkérdezését, hiszen a volt újságíró is csalódottan szállt ki a NER-ből.

Szakács nem először megy neki a NER-nek. „Minden arany sárrá változott” a NER-ben körülötte, nyilatkozta a Magyar Jelen podcastjában egy éve.

Szakács 2018-ban kezdte érezni, hogy valami nem stimmel körülötte. Bulgáriában nyaralt, amikor a telefonja elkezdett csörögni, csak a sokadik hívásnál vette fel, amikor kiderült, hogy mindenki csak gratulálni szeretne neki. Aznap ugyanis Orbán a tusványosi beszédében rá hivatkozva jelentette be, hogy nagy változások jönnek a kultúrpolitikában.

Frissítés (2024.02.26.): Szakács az interjújában beszél a Telexről is, és egy, az oldalunkon látható logó alapján von le téves következtetéseket a Telex finanszírozásával kapcsolatban. Az általa említett cég, a Doktor24 az ország egyik legnagyobb magánegészségügyi szolgáltatója, amelynek sok tízezer ügyfele közül a Telex az egyik: szerződéses keretek között a dolgozóink kötelező üzemorvosi vizsgálatát végzik. Logója olyan partnereink között szerepel, mint pl. az a cég, amelyiktől a szerkesztőségi kávét szerezzük be, vagy amelyiktől autót bérlünk. Ezeket nem azért tüntettük fel partnereink között, mert a Telex „valódi finanszírozói”, üzleti partnereinknek pedig a lap tartalmára nyilvánvalóan nincs semmilyen hatásuk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!