Orbán volt kultúrharcosa szerint még a kommunista diktatúrában is kritikusabb volt a pártsajtó, mint most

2023. március 8. – 13:38

Orbán volt kultúrharcosa szerint még a kommunista diktatúrában is kritikusabb volt a pártsajtó, mint most
Szakács Árpád, a Mediaworks Hungary központi print szerkesztőségének főszerkesztője (b) és Toót-Holló Tamás, a központi online szerkesztőség főszerkesztője (j) a Mediaworks vidéki napilapjainak központi szerkesztősége nevében átveszi az Érték és Minőség Nagydíj Pályázat Kommunikációért Nívódíját Latorcai Jánostól, az Országgyűlés alelnökétől a pályázat díjátadó ünnepségén az Országházban 2019. szeptember 10-én

Másolás

Vágólapra másolva

„Minden arany sárrá változott” a NER-ben Szakács Árpád volt fideszes kultúrharcos körül, aki erről most a Magyar Jelen podcastjában tálalt ki, amit a 444 szemlézett. Szakács 2016-ban lett a Mediaworks egyik vezetője, később az egyik legkeményebb jobboldali kultúrharcos lett, egy ponton pedig annyira bekeményített, hogy Orbán Viktornak is nekiment, amiért a miniszterelnök Fásy Ádámmal levelezett.

Szakács elmondása szerint 2018-ban kezdte érezni, hogy valami nem stimmel körülötte. Bulgáriában nyaralt, amikor a telefonja elkezdett csörögni, csak a sokadik hívásnál vette fel, amikor kiderült, hogy mindenki csak gratulálni szeretne neki. Aznap ugyanis Orbán a tusványosi beszédében rá hivatkozva jelentette be, hogy nagy változások jönnek a kultúrpolitikában.

Szakács azt mondja: ekkor jött rá, hogy semmilyen változás nem lesz, mert a NER-ben csak akkor jelentenek be előre nagy változásokat, ha azokat gumicsontnak szánják. Ekkortól úgy érezte, hogy Hofi-szerepben tartják, azaz kimondatják vele, amit sokan éreznek, de a felszín alatt semmilyen kultúrpolitikai igény nem létezik.

Szakács 2018-ban Kinek a kulturális diktatúrája? címmel írt egy cikksorozatot, amelyben saját értelmezése szerint azt tárta fel, hogyan dominál nyolc év Orbán-kormányzás után még mindig a balliberális hálózat a kultúrában. A sorozat egyik részének következtében kirúgták Prőhle Gergelyt a Petőfi Irodalmi Múzeum éléről, Szakács szerint viszont a helyére kinevezett Demeter Szilárd „ezerszer rosszabb”.

Szakács szerint a cikksorozatból egy rész nem jelenhetett meg, abban Gyürk András fideszes politikus testvérét, Gyürk Dorottya szentendrei alpolgármestert kritizálta. Szerinte ő „liberális vircsafttal” provokálta a konzervatív közösséget. Amikor a cikket letiltották, Szakácsnak világos lett, hogy politikusoknak nem szabad nekimennie.

Szakács 2019-ben, az önkormányzati választások után kérte a felmentését, majd 2020 végén távozott végleg a Mediaworkstől. 2021-ben egy cikkben nekiment Orbánnak, Szijjártónak és L. Simon Lászlónak, amiért azok szerinte az értéktelen kultúrát támogatják. Ekkoriban a Mi Hazánkhoz navigálta át magát, és Dúró Dóra tanácsadója lett, azóta is rendszeresen megjelenik a párt környékén.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!