A mindent elöntő állami propaganda ellen kell tenni – Szegedre vitte a 400 ezer üres konzultációt az aHang

2024. február 24. – 18:18

A mindent elöntő állami propaganda ellen kell tenni – Szegedre vitte a 400 ezer üres konzultációt az aHang
A demonstráció Szeged központjában, a Széchenyi téren volt – Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex
Móra Ferenc Sándor
Móra Ferenc Sándor
Szegedi tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Szegeden kezdték meg az aHang, az Egységes Diákfront és az Országos Közös Akarat majdnem két hónapig tartó országjáró demonstrációsorozatát. A szegedi Széchenyi téren állt szombaton délután a „stop kormánypropaganda” feliratú iskolabusz, és bemutatták a majdnem 400 ezer darab nemzeti konzultációs kérdőívet, amelyet a kormányzati propaganda ellen tiltakozók üresen küldtek el a szervezőknek.

A szegedi Széchenyi téren mintegy száz-százhúsz érdeklődő gyűlt össze az aHang autóbusza mellett. Aki akarta, aláírhatta az oktatási népszavazást követelő ívet, egy táblára pedig javaslatokat lehetett felírni arról, milyen témákról kellene valódi nemzeti konzultációt tartani a kormányzati propaganda kérdései helyett.

A táblán lehetett javaslatot tenni arra, hogy miről kellene konzultálni – Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex
A táblán lehetett javaslatot tenni arra, hogy miről kellene konzultálni – Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex

Olyan témakörök kerültek a táblára, mint a családi pótlék, a szociális ellátások, a fiatalok lakhatási gondjai, a modern oktatás, az állatvédelem, és hogy európai vasút legyen vidéken is. Egy nagy fekete felkiáltójel mellé az egészségügy szót írták. Megjelentek politikai üzenetek is, valaki azt javasolta: Orbán tűnjön el.

Szalóki Viktor, az aHang szóvivője elmondta, hogy szerinte az elmúlt másfél év egyik legnagyobb politikai összefogásának eredménye volt a majdnem 400 ezer üres konzultációs ív összegyűjtése. A nyomtatványokat országszerte mintegy 900 helyen gyűjtötték, magánemberek, civil szervezetek, ellenzéki pártok és vállalkozások is.

Az üres konzultációs ívek egy része megtöltötte a busz üléseit, a többit a téren állították ki – Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex
Az üres konzultációs ívek egy része megtöltötte a busz üléseit, a többit a téren állították ki – Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex

Tóth Enikő, az aHang kampányigazgatója szerint azzal, hogy az ország több nagyvárosába elviszik a nemzeti konzultációs íveket, a reményt és az összetartozást is kifejezik, amelyet az elmúlt hetekben, hónapokban tapasztalhattak az akcióban részt vevők. Azt mondta, folytatni kell, és rá kell kényszeríteni a kormányt a valódi párbeszédre és a társadalomnak valóban fontos ügyek érdemi megvitatására.

Tóth Rebeka, az aHang megyei koordinátora elmondta, a saját sikerüknek is tartják, hogy az általuk szervezett fórum és a tiltakozások hatására a Szeged-Csanádi Egyházmegye elállt a korábbi tervétől, és nem épít a stadionja mellett lévő 6 hektáros szegedi erdő helyén iskolát és focipályákat. Ezt a közönség megtapsolta. Tóth Rebeka hozzátette, hogy országos összehasonlításban Szegeden és a megyében igen aktívak voltak az üres konzultációs íveket leadó állampolgárok, így mintegy 22 ezer nyomtatvány gyűlt össze.

A rövid beszédek után egy közeli klubhelyiségben folytatódott a beszélgetés, amin először is megpróbálták megfogalmazni, mit tehetnek a magánemberek és a civil szervezetek azért, hogy a magyar társadalom valóban demokratikus módon működjön, ne úgy, mint eddig. A vitában részt vevők abban egyetértettek, hogy a mindent elöntő állami propaganda ellenében nagyon nehéz érdemi információkat eljuttatni az emberekhez, de ennek érdekében a saját köreiben mindenki képes cselekedni.

Szegeden jelenleg húsz főből áll az aHang legaktívabb magja, és esetenként többen is csatlakoznak a szervezőmunkához – válaszolta Tóth Rebeka a Telex kérdésére. Mint ahogyan a szegedi demonstráción is segítettek például a fővárosiak mellett békési és borsodi aktivisták is, szegediek is mennek majd önkéntes rendezőnek más városokba. A következő két hónap során Pécsre, Debrecenbe, Miskolcra, Győrbe és Nyíregyházára is elviszik az üres konzultációs íveket, és a szegedihez hasonló rendezvényeket tartanak.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!