Gyurcsány Ferenc: Orbán Viktor az első magyar pedofilbarát miniszterelnökként vonul be a történelembe

2024. február 24. – 12:57

Gyurcsány Ferenc: Orbán Viktor az első magyar pedofilbarát miniszterelnökként vonul be a történelembe
Gyurcsány Ferenc évértékelő beszéde 2024. február 24-én – Fotó: Gyurcsány Ferenc / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor elárulta a magyar érdekeket, és a keresztény Magyarországra hivatkozva hatalmi bunkósbottá silányította milliók vallását – mondta Gyurcsány Ferenc az évértékelő beszédében. A DK elnöke szerint a miniszterelnök a kegyelmi botrány egyszemélyi felelőse, az új köztársasági elnökre pedig Orbán beosztottjaként tekint. Bár a 2010 előtti kormány is követett el hibákat, ez nem lehet indok szerinte arra, hogy a többi párt ne működjön együtt a DK-val a bűnös kormány leváltásáért. Aki egyszerre akarja leváltani a kormányt és az ellenzéket, a jelenlegi hatalom fennmaradását segíti, üzente a Momentumnak, a keresztényi Magyarország eszméjével szemben pedig meghirdette a polgári Magyarországot.

„2023 a világnak nehéz, Magyarországnak pedig régóta a legpocsékabb éve volt” – ezekkel a szavakkal kezdte huszadik évértékelő beszédét Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke szombat délelőtt.

A DK elnöke szerint megbillent a világrend, és ennek okait másként látja a kormány és a demokraták tábora. „Mást gondolunk Oroszországról, Ukrajnáról, az USA-ról, az Európai Unióról és Kínáról.” Gyurcsány helyesnek tartja, ha a kormányfő ebben a felborult rendben lavírozni próbál, de „a fifikás manőverezés nem lehet árulás”. Márpedig a DK elnöke azt állítja: Orbán elárulta a magyar történelmet, 1956-ot, az ország szövetségeseit és a magyar embereket.

„Orbán Viktor nem fifikás, nem dörzsölt, mint az általa sokszor hivatkozott magyar legény, hanem árulója a magyar érdekeknek.”

A rövid külpolitikai bevezető után Gyurcsány gyorsan áttért a belpolitikai helyzetértékelésre azzal a megállapítással, hogy ádáz politikai küzdelem zajlik Magyarországon. A küzdelem tétje, hogy az ország jövőjét a Fidesz által vallott keresztény Magyarország eszméje vagy a demokraták törekvéseit összefoglaló polgári Magyarország határozza-e meg. Szellemiségében, eszmeiségében és a hatalomgyakorlás módjában is szemben áll szerinte ez a két oldal.

Gyurcsány arról beszélt, Magyarország a hívők és nem hívők országa, és mivel a haza mindenkié, nem lehet kizárólag egyetlen csoport hitével azonosítani azt. A kereszténységre való hivatkozás ma már nem a jézusi tanítások, az alázat, a megbocsátás, a lelki tisztaság ügyének képviseletét jelenti, hanem azt, hogy a hatalmasoknak mindent lehet, „a hatalmasoknak bele lehet nyúlnia a gyengék fehérneműjébe”, nem kell kezet nyújtaniuk a háborúból menekülőknek, és a hatalmasoknak szabad harácsolni, az országnak járó támogatásokat, lehetőségeket magánvagyonná tenni.

Úgy fogalmazott: Orbán hatalmi-pénzügyi paktumot kötött a nagy egyházakkal, és elárulta, megbecstelenítette, hatalmi áruvá, bunkósbottá silányította milliók vallását, hitét. „A magyarországi kereszténység legnagyobb átka és tehertétele a Fidesz és a Fidesz politikája”. Épp ezért Magyarország jobban tenné szerinte, ha ebből a kereszténységből nem kérne.

Orbán Viktor beosztottjaként tekint az új köztársasági elnökre

A demokrata oldal azért is szemben áll a Fidesszel, folytatta az évértékelő beszédét, mert a jelenlegi hatalmi berendezkedést alkotmányellenesnek tartják. A jelenlegi hatalom célja Gyurcsány szerint a közhatalom kizárólagos megszerzése és megtartása.

„Az ilyen hatalmi berendezkedés akkor is alkotmányellenes, ha az parlamenti köntösbe próbálja öltöztetni magát. A DK önmagát nem az Orbán-kormány, hanem az Orbán-rendszer ellenzékének tartja.”

Gyurcsány szerint az új államfő, Sulyok Tamás ezért nem lehet a haza, a meggyalázott köztársaság elnöke. „Nem lehet az, mert a jelölt nemcsak hogy elfogadja az Orbán-rendszer logikáját, hanem az Alkotmánybíróság elnökeként maga is aktív szerepet vállalt a rendszer megszilárdításában és fenntartásában”. Úgy látja: Sulyok Tamás az eddigi személyes szerepe miatt nem képes ellátni az alkotmányos feladatát: „a nemzet egységének kifejezését”.

Az új köztársasági elnököt Gyurcsány szerint nem a nép, nem a kormánypártok szavazói vagy parlamenti képviselői emelik a magasba, hanem egyedül a Fidesz elnöke, Orbán Viktor. Ezért arról tájékoztatta Sulyok Tamást, hogy nem köztársasági elnökként, hanem Orbán Viktor beosztottjaként fog rá tekinteni.

Aki egyszerre akarja leváltani a kormányt és az ellenzéket, a jelenlegi hatalom fennmaradását segíti

A DK elnöke arról is beszélt, hogy a demokratákat ma annak a polgári Magyarország megteremtésének akarata köti össze, amit a Fidesz korábban ellopott, tönkretett és hazug tartalommal töltött meg.

De mit is jelent Gyurcsány számára a polgári Magyarország eszméje? Megbecsült, tisztelettel körbevett emberek hazáját, sokszínű nemzeti közösséget, közös otthont, „ahol vigyáznak ránk, és mi is vigyázunk rá, ahol nemcsak élni lehet, hanem élni érdemes”. Gyurcsány szerint a polgári Magyarország eszméje olyan országot takar, ahol a véleménykülönbségek ellenére is szövetségesei vagyunk egymásnak.

„A polgári Magyarországnak nincs ideológiai színe, istenhite, vallása, mert a polgári Magyarországnak alkotmánya van.”

A polgári Magyarország értékeinek az emberi jóságot, az egymásra figyelést, a megbecsülést, a szeretetet, a szabadságot, a biztonságot, a nyugalmat és a békét tartja. A polgári Magyarország szerinte védi a polgárok magánéletét, a családokat, és „elfogadja, hogy a család az család”, szerető emberek közössége, függetlenül attól, hogy a kormány hogy akarja látni.

Az Orbán-rendszerrel szembeni küzdelemben a demokraták együttműködésre kötelezettek, folytatta Gyurcsány. Erről az együttműködésről, a Fidesz elleni küzdelem stratégiájáról azonban szerinte nem mindenki gondolkodik egyformán az ellenzéki oldalon. „A vereség forgatókönyve, hogy ki kivel nem, a győzelem forgatókönyve pedig, hogy ki kivel igen. Aki most, a küzdelem küszöbén úgy akar megküzdeni a kormánnyal, hogy közben az ellenzékkel harcol, a vereséget készíti elő. Aki nem szövetséget épít, hanem szövetséget bont, az ellenfél győzelmét készíti elő” – üzent többek között Donáth Annának, a Momentum elnökének Gyurcsány, anélkül hogy megemlítette volna a nevét.

Aki egyszerre akarja leváltani a kormányt és az ellenzéket, az bármit is mond, a DK elnöke szerint végeredményben a jelenlegi hatalom fennmaradását segíti.

Ugyancsak öngyilkosságot követ el, és a kormány győzelmének nyit utat szerinte az is, aki a pártok szervezett csapata helyett lelkes civileket küld a pályára. Akik pedig úgy tesznek, mintha demokratikus politikai versengés folyna, és egy ilyen verseny szabályait kérik számon a DK-n, „bár nekünk szurkolnak, valójában a halálba küldenek minket és a demokratikus Magyarországot”, tette hozzá. „Vagy megküzdesz az ellenfeleid diktálta szabályok szerint, vagy elmenekülsz. Mi nem fogunk elmenekülni.”

A miniszterelnök a felelős a pedofilbotrányért

Gyurcsány szerint megrendítő és megrengető volt az elmúlt három hét, amikor kiderült, hogy hatalomhoz közel álló emberek gyermekeket becstelenítettek meg, és az orbáni államhatalom legmagasabb rangú emberei ezeket a bűnöket megpróbálták eltussolni, illetve eltitkolni. „Orbán pedofilhálózatának becstelensége mocskossá tette az Orbán-rendszer egészét” – jelentette ki a DK elnöke, hozzátéve: a miniszterelnök a becstelenség első számú vezetője és felelőse. A nemzet becsületes többségének szemében a kormányfő mára elvesztette az erkölcsi jogát, hogy a nemzetet képviselje.

„Egyszemélyi hatalommal egyszemélyi felelősség is jár. Aki ura a sikernek, viselője a kudarcnak. Akié a fény és a hatalom, azé a mocsok és a bukás is. A miniszterelnök a felelős a pedofilbotrányért”.

Azt is mondta Gyurcsány, hogy „Orbán Viktor az első magyar pedofilbarát miniszterelnökként vonul be a történelembe”. A politikai és történeti természetű szembenállás mellett mostantól erkölcsi és morális szembenállás van a demokraták és a kormánypártok között a DK elnöke zerint, „mert a gyermekeinket, a becsületünket, a testünket, a lelkünket nem adjuk”.

Arról is beszélt Gyurcsány, hogy a 2010 előtti kormányzása során kétségtelenül sok eredményt ért el, de „vannak, akik azt gondolják, hogy másfél évtizeddel ezelőtt mi is követtünk el hibákat”. Biztosan van benne igazság, jegyezte meg a volt miniszterelnök. A mostani kegyelmi botrányt azonban nem hibának, hanem aljas bűnnek tartja, ezért össze sem lehet hasonlítani szerinte a 2010 előtti hibákat a jelenlegi kormányzat bűneivel. „Inkább maradjon az orbáni pedofilhálózat bűne, mert akikkel együtt közösen meg tudnánk szabadítani az országot a bűntől, nem tökéletesek? (…) Van, aki a bűnt választja, mert nem tudja elnézni a hibákat?” – kérdezte azoktól, akik szerint a 2010 előtti politikai garnitúrának vissza kellene vonulnia.

A beszéd végén kitért arra is, hogy a szociáldemokraták milyen országot akarnak. „Nyugodt, polgári, európai, időnként talán unalmas létezésnek kell a szörnyek kormányzása után következnie, (…) egy, a szociáldemokraták által vezetett balközép kormány kell.” Gyurcsány szerint az emberek államára van szükség, „ahol vigyáznak ránk, tisztességes fizetés és nyugdíj a jussa mindenkinek”.

A szociáldemokrata ajánlat része az is, hogy a magasabb vagyon nem több joggal, hanem több felelősséggel jár.

„Adózzanak többet a milliárdosok, mi ezt tartjuk helyesnek!”

Gyurcsány szerint az állam nem lehet a milliárdosok lobbistája, és azt ígérte, a szociáldemokrata kormány elveszi a lehetőséget a milliárdosoktól, hogy az államot a maguk érdekei szerint használják. „Visszaadjuk az államot az embereknek” – jelentette ki, és beszédét azzal zárta: az emberhez méltó élethez ma Dobrev Klára szociáldemokrata kormánya kell.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!