„Igény szerint kiirtható” nádassal reklámozták a nádirtás miatt hírhedtté vált balatoni telek egyik villáját

Legfontosabb

2024. február 23. – 04:36

„Igény szerint kiirtható” nádassal reklámozták a nádirtás miatt hírhedtté vált balatoni telek egyik villáját
Fotó: Heim Alexandra

Másolás

Vágólapra másolva

„Exkluzív új építésű lakóparkban, saját vízparttal rendelkező ikerfél nyaraló keresi új tulajdonosát, mindezt páratlan környezetben, 180 fokos balatoni panorámával. A vízparton némi nádas található, ami igény szerint kiirtható jelen állapotát megtartva azonban védelmet biztosít az ingatlannak.”

Ez az ingatlanhirdetés (ezzel a helyesírással) futott körbe a balatoni csoportokban és helyi sajtóban a hétvége óta, borzolva a természetvédők kedélyeit. A hirdetés Balatonakaliban egy saját stéges-bejárós, 499 millió forintba (3 992 000 forintos négyzetméterár) kerülő, 700 négyzetméteres telken található, 125 négyzetméteres, négyszobás házrészre vonatkozik.

Az Ingatlan.com-on megtalálható a reklámozott félvilla, amit a fonyódi központú Esküdt Ingatlan hirdet. Az adatlapból kiderült, hogy a házat 2022-ben építették, az ingatlan luxuskategóriának számít. A kétszintes házrész légkondicionált, udvari kocsibeállóval, mennyezeti hűtés-fűtéssel, padlófűtéssel, hatalmas fedett terasszal bír.

Az „exkluzív újjépítésű lakóparkban, saját vízparttal rendelkező ikerfél nyaraló” leírásából kiderült, hogy az épület kész van, csak az udvar parkosítása van még hátra. „Kevés hasonló ajánlat van a piacon, a képek magukért beszélnek, csalódásmentes ingatlan” – teszik hozzá.

Az exkluzív lakóparkon valószínűleg azt a letarolt félsivatagot értik, ami Balatonakali keleti partvidékén látható. A Google Maps műholdképén teljesen lepusztított és beépített táj látható egy egészségtelenül szétaprózódott nádassal. Utóbbi nem túl előnyös az élővilág, tehát az élő és tiszta, fürödhető, turistákat is vonzó Balaton szempontjából.

Fotó: Heim Alexandra Fotó: Heim Alexandra
Fotó: Heim Alexandra

A nádasnak ugyanis rendkívül fontos szerepe van a Balaton ökoszisztémájában. Természetes szűrőfunkciója mellett fontos élő- és ívóhelye a halaknak, sok madárfajnak is az otthona. A Balatoni Limnológiai Kutatóintézet már régóta figyelmeztet a nádasok felszabdalásának következményeire. A nádasok pufferzóna szerepéről, feldarabol(ód)ásukról, azaz babásodásukról sokan megírták már a lényeget. Ebből a szempontból is kétes, hogy a kiirthatóságával reklámozzák a nádast, ami ráadásul védettség alá esik.

Az egykori kemping helyén és környezetében több száz méter hosszan épültek vitatható esztétikájú fehér kockaházak a Sósi úton és a Vasút sor túloldalán, amiket mi is megnéztünk a helyszínen. Utóbbiakhoz nem tudtunk bemenni, „magánterület” felirat figyelmeztetett a kapunál, a Vasút sorról pedig nehézkes a belátás, a mostanság divatos fémhálóba bugyolált termésköves kerítés takarja a látványt. A hirdetés alapján azonban lokalizáltuk a házat, ami egy nagy osztatlan telken van, e telek a régi kempingbe is vezető vasúti átjárótól nyugati irányba húzódik pár száz méter hosszan.

Bíróságon is járt az akali nádas ügye

Valaki 150 méter hosszan, 8-12 méteres sávban letarolta a kiemelten védett nádast Balatonakali volt kempingjének partján, olvasható az ügyet elindító 2019-es Index-cikkben. A területen vízparti villaparkot és hotelt építő ingatlancég tagadta, hogy ők tették volna ezt, de a hatóság akkor még őket tiltotta el a további mechanikai beavatkozásoktól.

A Veszprémi Járásbíróság első fokon tavaly február 12-én lezáruló eljárásában az ingatlanfejlesztő cég szerepe tisztázódott az ügyben. Mint kiderült, a földmunkát végző kivitelezőt hivatalosan úgy bízta meg a mederkezeléssel, hogy azt az engedélyben meghatározott módon végezheti. Ennek ellenére a földmunkacég a bírósági adatok szerint az engedély kereteit jelentősen túllépve pusztította a nádast, ráadásul azt is tudták, hogy a nádirtással jogellenes tevékenységet végeznek. Az óvatos medertisztítás és partvédmű-renoválás helyett markolóval mentek a vízbe kotorni, amivel a meglévő nádas felét kiirtották. A Közműtérkép 2005-ös ortofotója alapján jó sok nád eltűnt, érdemes összevetni a Google friss térképével.

Forrás: Közműtérkép; Google Maps Forrás: Közműtérkép; Google Maps
Forrás: Közműtérkép; Google Maps

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, a vádlottak és védőik azonban felmentésért jelentettek be fellebbezést, így az ítélet nem jogerős. Másodfokon a Veszprémi Törvényszék hoz döntést az ügyben (nyomát még nem láttuk annak, hogy az utóbbi egy évben ítélet született volna).

Korábbi cikkünkben arról is írtunk, hogy a nádirtás után fél évvel sorra jelentek meg az ingatlanhirdetések az illegálisan, markolókkal nádtalanított egykori Holiday Kemping területén fekvő telkekről. Az osztatlan nagy telek különböző hányadokra bontott ingatlanaiból az első pár hónap alatt tucatnyi magánszemély és mintegy hét cég vásárolt be: ki építésre előkészített telket, ki apartmanlakást.

A Veszprém Vármegyei Kormányhivatal a következő választ küldte kérdéseinkre: „Az Ön által jelzett hirdetés szövege már módosításra került, így az nem tartalmazza a nádasállomány eltávolíthatóságára vonatkozó szövegrészt.

A korábbi mederkotrással eltávolított nádasállomány rehabilitációja jelenleg folyamatban van.”

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgatóságát is kérdeztük, mennyire van rendben a nádirtás, illetve monitorozzák-e az itteni nádasok állapotát. A park válaszában azt írta, „a balatoni nádasok védelmét, kezelését, fenntartását több jogszabály határozza meg. A jogszabályokban meghatározott cél alapvetően a nádasok fenntartása, ezért a nádasokat érintő beavatkozások előzetes hatósági engedélyhez kötött tevékenységek.”

Hozzátették, a balatoni nádasok védelméről szóló jogszabály szerint „a nádaskárosítások esetében nádasrehabilitációt kell végrehajtani szakértői útmutatás és ellenőrzés mellett”. Viszont a hatósági eljárásokat a területi természetvédelmi hatóság folytatja le, amiben a nemzeti park „természetvédelmi kezelőként – a hatóság megkeresése alapján – közreműködik”.

Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője azt mondta a Telexnek: a nádirtós hirdetésre még nem érkezett panasz hozzájuk. Az oldal hatfős moderátorcsapata bejelentés esetén szokta megvizsgálni a hirdetések tartalmát, amelyek meg kell hogy feleljenek mind a jogszabályoknak, mint az Ingatlan.com szerinte roppant szigorú saját szabályzatának. Balogh hozzátette, a sok rivalizáló ingatlanközvetítő miatt sem lehet fenn az oldalon sokáig szabályokat vagy etikai normákat sértő szöveg vagy kép, hisz a konkurencia hamar jelentené a moderátoroknak. A kérdéses hirdetés szövegét ráadásul az ingatlanközvetítő menet közben módosította, és eltávolította a nádasra vonatkozó utalásokat.

Kérdéseinkkel megkerestük a hirdetést az elsők közt megosztó Nők a Balatonért Egyesületet és az Esküdt Ingatlant is. Tőlük válasz nem érkezett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!