Első fokon felfüggesztett börtönt kaptak a balatonakali nádasirtók

2023. február 12. – 18:12

Első fokon felfüggesztett börtönt kaptak a balatonakali nádasirtók
Fotó: Ügyészség

Másolás

Vágólapra másolva

Három év alatt jutott el az elsőfokú ítéletig a nagy port kavart balatonakali nádirtás ügye: a markolóval elkövetett természetkárosítás miatt a mederkezeléssel (és nem nádirtással) megbízott földmunkavégző cég két embere felfüggesztett börtönt és pénzbüntetést kapott.

A Veszprémi Járásbíróság az elsőrendű vádlottat felbujtóként elkövetett természetkárosítás bűntette miatt két év felfüggesztett börtönbüntetésre és 2 millió forint pénzbüntetésre, míg a másodrendű vádlottat társtettesként elkövetett természetkárosítás bűntette miatt egy év felfüggesztett börtönbüntetésre és 200 ezer forint pénzbüntetésre ítélte nádirtás miatt – áll a Biróság.hu közleményében.

Valaki 150 méter hosszan, 8-12 méteres sávban letarolta a kiemelten védett nádast Balatonakali volt kempingjének partján, olvasható az ügyet elindító 2019-es Index-cikkben. A területen vízparti villaparkot és hotelt építő ingatlancég tagadta, hogy ők tették volna, a hatóság akkor még őket tiltotta el a további mechanikai beavatkozásoktól.

A bírósági eljárásban az ingatlanfejlesztő cég tisztázódott, mert a földmunkát végző kivitelezőt hivatalosan úgy bízta meg a mederkezeléssel, hogy azt az engedélyben meghatározott módon, illetve a feltételek betartása mellett végezheti. Ennek ellenére a földmunkacég a bírósági adatok szerint az engedély kereteit jelentősen túllépve pusztította a nádast, ráadásul azt is tudták, hogy a nádirtással jogellenes tevékenységet végeznek.

A bíróság által megállapított tényállás szerint az ingatlanfejlesztő mederkezelői hozzájárulást kért és kapott a hatóságoktól, ami alapján medertisztítást végezhetett, eltávolíthatta az elhalt növényi maradványokat, az összegyűlt uszadékot, szemetet, fonalas alga maradványokat. Ezenfelül partfalfelújítási, karbantartási munkálatokat végezhetett oly módon, hogy a partfal szerkezetét, magasságát, anyagát nem változtathatta meg, és a helyreállítást az eredeti nyomvonalon kell végeznie.

Az engedély szerint a mederkezelés során a tulajdonos mederkotrást nem végezhetett, és gondoskodnia kellett volna a nádas védelméről is. A gondoskodás nem nagyon sikerült, mert miután az ingatlanfejlesztő szerződést kötött egy földmunkacéggel a medertisztításra, az egy markolóval nekiesett a védett nádasnak, és a géppel nemcsak a nádat, hanem a náddal együtt az iszapot is kiszedte, a partra halmozta.

Az ítélet szerint a vádlottak a nádirtáshoz engedéllyel nem rendelkeztek, és több jogszabályi előírást is megsértettek. Az érintett nádas területe a jogellenes irtással több mint 50 százalékkal csökkent. A nádas élőhelyekben okozott kár rövid időn belül beavatkozás nélkül nem áll vissza eredeti állapotába, ahhoz helyreállítási munkára van szükség. A vádlottak a nádas kiirtásával és az elvégzett munkákkal az érintett területet és védett élő szervezetek életközösségét, illetve azok élőhelyét jogellenesen jelentős mértékben megváltoztatták, amely oly mérvű volt, hogy az jelentős károsodásnak minősül.

Fotó: Ügyészség
Fotó: Ügyészség

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, a vádlottak és védőik azonban felmentésért jelentettek be fellebbezést, így az ítélet nem jogerős; másodfokon a Veszprémi Törvényszék hoz majd döntést az ügyben.

Az ügyhöz tartozik az is, hogy a nádirtás után fél évvel sorra jelentek meg az ingatlanhirdetések az illegálisan, markolókkal nádtalanított egykori balatonakali Holiday Kemping területén fekvő telkekről. Az osztatlan nagy telek különböző hányadokra bontott ingatlanaiból az első pár hónap alatt tucatnyi magánszemély és mintegy hét cég vásárolt be: ki építésre előkészített telket, ki apartmanlakást.

A rendkívül jó fekvésről (közvetlen, nádmentes vízpart) az ingatlanok magas ára árulkodott: az egyik 2122 négyzetméteres, jogerős építési engedéllyel rendelkező, összközműves, belterületi építési telket például 179 millióért árulták. A telkekre lecsapó vevők között olyan érdekes nevek bukkantak fel, mint Hodorics András, a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. volt vezérigazgató-helyettese vagy Németh Zoltán, aki 2010 és 2012 között az Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség igazgatója volt, jelenleg pedig Győr-Moson-Sopron vármegye elnöke.

Németh mellesleg 2006 és 2010 között Győr alpolgármestere volt, hivatalos életrajza szerint 2012 nyarától Borkai Zsolt győri polgármester tanácsadója. 2014-ben és 2019-ben is Fidesz-listáról jutott be a Győr-Moson-Sopron megyei önkormányzat közgyűlésébe.

Nemrég arról számoltunk be, hogy sorra tűnnek el a kempingek a Balatonról, egy másik fejlesztéssel hamarosan megszűnik egy újabb kemping Balatonakalin is: a 2006 óta működő nudistakemping, ami helyén apartmanházak és mobil házak lesznek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!