Sorra tűnnek el a kempingek a Balatonról, egy fejlesztéssel hamarosan megszűnik egy Balatonakalin is

2021. december 22. – 10:07

Másolás

Vágólapra másolva

Újabb kemping tűnik el a Balaton partján. Ezúttal Balatonakalin zár be a 2006 óta működő nudistakemping, a helyén apartmanházak és mobilházak lesznek, az ingatlanfejlesztést ígérő tulajdonos már csak rövid távon látja elképzelhetőnek a sátorozást – írta a 24.hu.

A Levendula Naturista Kemping 2006-tól működött nudistakempingként, ez év elején viszont a tulajdonosok eladták a területet. Az új tulajdonos, Molnár Tibor „zöld identitású” beruházást képzel el – öblök kialakítását is megemlítette, ami viszont a partszakasz megváltoztatását feltételezi –, és tervei szerint sátras kempingezőket nem fogadnak majd a területen, legfeljebb rövid távon, a fejlesztés függvényében.

A Balaton északi partján, Tihanytól nyugatra fekvő településnek három kempingje volt, a mostani fejlesztéssel a második szűnik meg. Az első a Strand-Holiday volt, amely már évek óta nem üzemel szálláshelyként, „helyén jelenleg is apartmanházak épülnek, a védett nádast pedig letarolták” – írta a lap.

A harmadik kemping még működik, ezt a Balatontouristot megvásárló Mészáros Lőrinc érdekeltségéhez köthető személy offshore cége vette meg 2017-ben. Mészáros nevéhez 12 kemping volt köthető a Balatontourist megvásárlása révén, ebből mostanra öt maradt.

A kempingek helyzetét is megnehezítette a turizmust derékba törő koronavírus. A Magyar Turisztikai Ügynökség ígért ugyan tavaly egy ötmilliárd forint keretösszegű pályázatot a kempingeket célozva, a támogatást azonban a kempingek mostanáig sem kapták meg. Az Orbán Viktor lánya – a spanyolországi Marbellára költözött Orbán Ráhel – szaktanácsaival is segített MTÜ azonban már előtte is osztott ki százmilliókat kempingfejlesztésre, ebből és egyéb támogatásokból jelentős rész Mészáros érdekeltségeit szolgálta. Balatonfüreden például az önkormányzat 1,2 milliárdot nyert arra, hogy az egykori felcsúti polgármester által üzemeltetett kempinget fejleszthesse.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!