Sófi Gyula: Bizonyíték hiányában az is megkérdőjelezhető, hogy Csernay Ákos látta a cetlit

2024. február 20. – 08:36

Másolás

Vágólapra másolva

Dupla interjút közölt az elmúlt évek egyik legnagyobb, pszichiátereket érintő botrányának szereplőivel a Hvg360, a lapnak az első fokon, nem jogerősen két év és hat hónap börtönre ítélt Sófi Gyula és az ügyet robbantó Csernay Ákos pszichológus is elmondta a saját verzióját.

Sófi az elsőfokú ítélet szerint arra akarta rávenni kollégáját, hogy hamis szakvéleményt adjon egy gyermek ellen állítólag elkövetett szexuális erőszakról, a Heim Pál Gyerekkórház pszichiátriai osztályának korábbi vezetője azt mondta, ártatlan, és neki semmi pénzt nem érne meg, hogy feladja szakmai becsületét.

Az ügy azután robbant ki, hogy Csernay Ákos pszichológus bejelentést tett egy elé rakott cetliről, amin vallomása szerint 1 vagy 2 millió forintot ajánlottak neki. Csernay a lapnak azt mondta, félelem öntötte el, amikor meglátta a papírt, és nem racionális döntést hozott, hanem zsigerit. A két szakértő vallomása a cetlivel kapcsolatban biztosan eltér egymástól.

„Bizonyíték hiányában az is megkérdőjelezhető, hogy Csernay látta a cetlit” – mondta Sófi Gyula a lapnak. A Hvg360 azt írja, hogy Csernay Ákos nyomozás során tett vallomását felolvasták a bíróságon, akkor hangzott el, hogy a rendőri jelentésben foglaltakkal ellentétben nem az asztalán találta a papírt, hanem azt Sófi Gyula rakta az asztalra abban a szobában, ahol beszéltek. Csernay szerint vagy a rendőr értette félre, akinek beszámolt az ügyről, vagy ő nem fogalmazott egyértelműen.

Januárban írtuk meg, hogy első fokon, nem jogerősen két és fél év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a Fővárosi Törvényszék Sófi Gyula gyerekpszichiátert. A bíróság közleménye szerint az orvost hatósági eljárásban elkövetett vesztegetéssel és büntetőügyben hamis tanúzásra való felhívással vádolták. Nem jogerősen három évre eltiltották a közügyektől, öt évre pedig a szakértői tevékenységtől.

Sófi Gyula az ország egyik legismertebb gyermekpszichiátere, aki évekig a Heim Pál kórház osztályvezetője volt. Több könyvet írt és rendszeresen oktatott. Az RTL úgy tudja, hogy az elsőfokú ítélet után az állami intézmények sorra mondták fel szerződésüket Sófi Gyulával. Szerinte az elsőfokú ítéletből kiderül, hogy semmilyen tárgyi bizonyíték nem volt ellene, a bíróságnak az érintettek egymásnak ellentmondó vallomásaiból kellett kitalálnia, hogy ki mond igazat és ki hazudik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!