Ki lehet hozni mást a történetből? – gyermekmolesztálási ügyről akart hamis szakvéleményt a pszichiáter

2024. január 10. – 16:43

Másolás

Vágólapra másolva

Első fokon, nem jogerősen két év és hat hónap börtönbüntetésre ítélt a Fővárosi Törvényszék egy pszichiátert, aki arra akarta rávenni kollégáját, hogy hamis szakvéleményt adjon egy gyermek ellen állítólag elkövetett szexuális erőszakról. A bíróság közleménye szerint az orvost hatósági eljárásban elkövetett vesztegetéssel és büntetőügyben hamis tanúzásra való felhívással vádolták. Három évre eltiltották a közügyektől, 5 évre pedig a szakértői tevékenységtől. A bíróság ítéletében kimondta: a korrupció minden formája elítélendő. A 444.hu tudósítása szerint Magyarország egyik legismertebb gyerekpszichiátriai szakértőjéről, a Heim Pál Gyerekkórház pszichitáriai osztályának korábbi vezetőjéről van szó.

Egy feljelentés alapján 2019-ben nyomozás indult egy ügyben. A feljelentő azt állította, hogy kiskorú gyermekét annak édesanyja és ismeretlenek 2017-ben szexuálisan zaklatták. A feljelentéshez becsatoltak egy igazságügyi orvosszakértői és gyermekpszichiáteri egyesített szakvéleményt. Ezt egy szakértőtársával közösen a vádlott készítette, aki egy pszichiátriai osztály osztályvezető főorvosa és egyben igazságügyi szakértő is.

A szakvélemény szerint a gyerek személyes vizsgálatakor a szakértők arra jutottak, hogy a gyermekkel szemben korábban akár szexuális abúzust is elkövethettek. Ezután a feljelentő ügyvédjének indítványa alapján a nyomozó hatóság kirendelt egy másik igazságügyi pszichológus szakértőt, hogy az is vizsgálja meg a gyereket. Ő a vádlott munkatársa volt.

Miután az új szakértő megvizsgálta a gyereket, a vádlott felhívta kollégáját, és a vizsgálat eredményéről érdeklődött nála. Amikor szakértő kolléga azt mondta, hogy a feljelentésben foglalt állítások szerinte nem állják meg a helyüket, a vádlott pszichiáter megkérdezte, hogy esetleg „ki lehet-e hozni mást a történetből?”

Miután kollégája nemmel válaszolt, a pszichiáter pár nappal később újra megkereste munkatársát. Ekkor azt mondta neki, hogy az édesapának sokat megérne, ha valótlan tartalmú szakvélemény benyújtásával igazolnák a feljelentésben foglaltakat, vagyis azt, hogy a kisfiút szexuálisan zaklatták. Eközben a vádlott egy papírlapra ráírta azt, hogy „1–2 millió”. A felajánlott előnyre a munkatárs nem reagált.

A bíróság megállapítása szerint a vádlott mögött megkérdőjelezhetetlen szakmai
életút áll, igazságügyi szakértőként pedig elvárás vele szemben a büntetlen előélet, ezért esetében ez enyhítő körülménynek nem tekinthető, mondta Kárpáti György, a Fővárosi Törvényszék tanácselnöke az ítélet szóbeli indokolásában. A korrupciós bűncselekmények semmilyen formája nem megengedett, a büntetőügyekben hatóság tagjaként eljáró személy által elkövetett ilyen cselekmények társadalomra való veszélyessége pedig kimagasló, hangzott el.

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, a vádlott és védője fellebbezést jelentett be. Az eljárás a Fővárosi Ítélőtáblán folytatódik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!