Karácsony Gergely támogatja, hogy Alekszej Navalnijról közterületet nevezzenek el egyszer Budapesten

2024. február 20. – 09:07

Másolás

Vágólapra másolva

Karácsony Gergely főpolgármester egyetért azzal a civil kezdeményezéssel, hogy legyen Alekszej Navalnijról elnevezett közterület Budapesten. „Navalnij az elnyomással szembeni örök harc mártírja, egy zsarnok áldozata. Ha valaki méltó arra, hogy Budapesten közterület viselje a nevét, ő bizonyosan az” – írta Karácsony a Facebook-oldalán.

A főpolgármester hozzátette, hogy egy rendelet szerint Budapesten személyről csak a halála után öt évvel lehet közterületet elnevezni, és Navalnij esetében is tartják magukat ehhez az elvhez.

„Sok más mellett arra is felhatalmazást kérek a budapestiektől júniusban, hogy lehessen Navalnij utca, vagy tér a fővárosban. A Varsó, Pozsony, Prága és Budapest által elindított, immár több mint 30 nagyvárost magában foglaló Szabad Városok Szövetségének pedig javasoltam, alapítsunk díjat Alekszej Navalnij nevével, emlékére és örökségének életben tartására” – írta.

Korábban Majtényi László jogász, az ellenzék 2017-es államfőjelöltje felvetette, hogy a budapesti orosz nagykövetség előtti közterületet, a Bajza utca–Aradi utca–Andrássy út közötti szakaszt Navalnijról kellene elnevezni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!