Orbánozik és az orosz követség melletti utcát is átnevezné az ellenzék Navalnij halála miatt

2024. február 16. – 15:35

Orbánozik és az orosz követség melletti utcát is átnevezné az ellenzék Navalnij halála miatt
Fotó: Dimitar DILKOFF / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Még a világ vezető hatalmainak képviselői is megjegyzik, megerősítésre várnak az orosz ellenzéki Alekszej Navalnij halálának ügyében, a magyar ellenzéki pártok és politikusok máris kitették megemlékező posztjaikat. Navalnij egy sarkköri büntetőtelepen tengődött, halálát az orosz büntetés-végrehajtás jelentette be pénteken.

Donáth Anna Momentum-elnök tömören reagált a hírre a Facebookon: „Nincsenek szavak. Meghalt Alekszej Navalnij, az orosz ellenzék ikonikus vezetője. Nem tudták megtörni, nem tudták megfélemlíteni, így meggyilkolták. Koncepciós per és az iszonyatos börtönkörülmények végeztek vele. 47 éves volt.” Hozzátette: „Halhatatlannak tűnt, és most már nincs velünk. A gyilkosa Vlagyimir Putyin. A gyilkosa az illiberális Oroszország. Nincsenek szavak.”

A Demokratikus Koalíció (DK) elnöke a Facebookon megelőlegezte az ítéletet, mondván Vlagyimir Putyin megölte ellenfelét. „Az orosz elnök gyilkos” – jelentette ki Gyurcsány. Visszaemlékezik miniszterelnöki éveire, amikor saját lakásán fogadta Putyint: „Tudom, hogy milyen egy emberrel kezet fogni, tárgyalni, vele ebédelni, lakásomban fogadni, egy emberrel, aki később gyilkossá lett. Mikor a szemembe nézett, akkor legfeljebb a ravaszság fényét, nem pedig a bűn sötétjét láttam.” Elemezte még Putyin lelkivilágát, leírta Navalnij hazatérését Berlinből (ahol a korábbi novicsok-mérgezés miatt ápolták), majd jön az aktuálpolitika: „arcpirító szégyen, hogy a mai magyar kormány egy gyilkos szörnyeteg barátjává szegődött, annak kitartottja, kézben tartott ügynöke lett”. Gyurcsány szerint Orbán Viktor „szuverenitásának maradéka is elveszett” emiatt. Végül így zárja:

„Kezet fogtam egy emberrel, aki később gyilkossá lett. Ha tudni akarjátok, hogy milyen egy gyilkos barátjának lenni, kérdezzétek meg a magyar kormányfőt!”

Hadházy Ákos független képviselő is a Facebookon emlékezett meg Navalnijról. Így fogalmazott: „Meghalt egy igaz ember, Oroszország lelkiismerete. Többször is megpróbálták megölni, de végül inkább hagyták elsorvadni egy börtöntelepen. Az igazi tragédiája, hogy minden áldozatvállalása ellenére sem tudta megmozgatni az orosz népet. A putyini propaganda nem engedte, elzárta az embereket a valódi információktól. Ha tisztelegni akarunk az emléke előtt, mi nem hagyhatjuk, hogy ugyanez megtörténjen máshol is, megtörténjen velünk is.”

Majtényi László jogász, az ellenzék 2017-es államfőjelöltje még tovább ment, utcaátnevezést javasolt: „A Bajza utca Aradi utca-Andrássy út közötti szakaszát Navalnijról kellene elnevezni.” Ez nem meglepő módon az orosz nagykövetség melletti utcaszakasz. (Érdemes zárójelben megjegyezni, belpesti, ellenzéki kerületben nem lenne példa nélküli az utcaátnevezés: a IX. kerület a Fudan Egyetem tervezett campusa miatt adott a Kínai Népköztársaság vezetése számára rosszul csengő utcaneveket a közraktári negyedben.)

Gyöngyösi Márton Jobbik-elnök Facebook-bejegyzésében leírta, mi történt Navalnijjal, valamint mély együttérzését fejezte ki a család és a „még megmaradt orosz ellenzék” felé. A posztban ő sem kerülte el a belpolitikát: „Nálunk Orbán egyelőre még csak lejárató kampányokat és bírságokat küld. De tudjuk, hogy ki a példaképe...”

Karácsony Gergely budapesti főpolgármester tömören írt: „Alekszej Navalnij halála után más lesz a világ, és nem lehet olyan, ami ellen életét is feláldozva küzdött. Tisztelet a hősöknek, tisztelet Navalnijnak!”

Ha további politikusi, illetve pártreakciókat találunk, frissítjük a cikket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!