Gyurcsány ügyészek és bírók nevét akarta listáztatni, a Kúria és a Legfőbb Ügyészség szerint ez felér egy fenyegetéssel

2024. február 20. – 19:41

Másolás

Vágólapra másolva


Közös sajtóközleményt adott ki a Kúria és Magyarország Ügyészsége, amelyben visszautasítják a közszereplő részéről a bírákat és ügyészséget ért fenyegetéseket – szúrta ki a Hvg.hu.

A közleményben az áll,

„egy közszereplő a közösségi médiában megjelent február 19-ei bejegyzésében büntetőügyekben eljáró ügyészek és bírók neveinek listázására hívott fel, megfenyegetve ezzel az igazságszolgáltatásban dolgozókat.”

Bár a Kúria és a Legfőbb Ügyészség nem nevezte meg a fenyegetőző közszereplőt, a Hvg.hu szerint Gyurcsány Ferencről és a DK-elnökének egy hétfői Facebook-posztjáról van szó. Bejegyzésében a Gyurcsány párttársát, Varju Lászlót és Fekete-Győr Andrást is megemlíti, akiket Gyurcsány szerint „a rendszer börtönben akar látni”.

Mint írtuk, Fekete-Győrt nemrég másodfokon felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, ugyanis az ügyészség szerint másokat bátoríthatott erőszakoskodásra. Az ügy 2018 óta, a túlóratörvény miatti tüntetésektől fogva húzódik, melyen Fekete-Győr füstgyertyát dobott a rendőrsorfal elé. A posztja alapján a DK-elnöke nem igazán érti a másodfokú ítéletet, de annyit még hozzátett, hogy: „Putyin bírósága se sokkal rosszabb. Már a gondolatért is börtönbe zárnak.”

Ezután rátért Varjura, aki szintén az MTVA székháza elé vonult a tiltakozó tömeggel, és amikor a képviselők és a biztonságiak össze vitáztak, az őrök erőszakkal akarták megállítani a képviselőket. Varjut a földre teperték. „Most ki ellen folyik eljárás? Azok ellen, akik a képviselőt, egy hivatalos személyt bántalmaztak? Nem. Hanem Varju ellen, aki nem hagyta magát” – írta Gyurcsány, aki a következőképp fejezte be a posztját:

„Nem kell szégyenlősnek lenni. Jegyezzétek meg az ügyészek és a bírók nevét. Jók lesznek majd tanúknak egy, a rendszer ellen folytatott eljárásban.”

Ezt a részt értékelte a Kúria és a Legfőbb Ügyészség fenyegetőnek és problémásnak.

Szintén erre a posztra reagálva jelent meg a Senyei György, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke, valamint Szabó Péter, az Országos Bírói Tanács (OBT) elnöke közös, nyílt levele, amit egyenesen Gyurcsány Ferencnek címeztek. Azt írták,

visszautasítják Gyurcsány „nyilvánosan megfogalmazott, politikai alapú elfogultságot sugalló állításait.”

Majd hozzátették, hogy az ügyészek és a bírák munkája kritizálható, de „sem fenyegetésnek, sem annak sugalmazásának” nincs hely.

A mostani, meglehetősen markáns kiállás annak fényében kifejezetten érdekes, hogy amikor 2022 októberében a kormánymédia többek közt Matusik Tamás, az OBT egykori elnökének lemondását követelte, csak mert találkozott az Egyesült Államok budapesti nagykövetével, elmaradtak a hasonló kiállások. Matusik akkor egy interjúban azt mondta: „Nem lehet bírókat így megtámadni, gyakorlatilag verbálisan kivégezni a közmédiában és az irányított sajtóban.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!