Két bíró kirúgását követeli a kormánymédia, amiért találkoztak az amerikai nagykövettel

2022. október 31. – 17:45

Másolás

Vágólapra másolva

A kormányközeli média két magyar bíró lemondását követeli, amiért találkoztak az USA budapesti nagykövetével, írja a 444. Az érintett bírák közleményben emlékeztettek arra, hogy még az Országos Bírósági Hivatal elnökeként a kormányközeli Handó Tünde is találkozott a budapesti amerikai nagykövettel, valamint arról írnak: egy nagykövet elsősorban nem politikus, hanem a diplomáciai képviselet feje, tehát a saját országát képviseli egy másik államban.

A 444 felsorol néhány mondatot a kormányközeli médiumok cikkeiből:

  • Le kell mondania az amerikai nagykövettel egyeztető két magyar bírónak, ezt követeli a bírói függetlenség. (Origo)
  • Hivatali visszaélés miatt nyomozhatnak az amerikai nagykövet és a magyar bírák találkozója miatt. (Pesti Srácok)
  • A hatalom nem avatkozhat bele az igazságszolgáltatás működésébe. (ifj. Lomnici Zoltán minden témában bevethető „alkotmányjogász” a Magyar Nemzetnek)

Azon háborodtak fel az érintett médiumok, hogy az Országos Bírói Tanács (OBT) két tagja, Vasvári Csaba és Matusik Tamás David Pressman amerikai nagykövetnél járt. Ez nem valami titkos találkozó volt, Pressman nyilvános posztban számolt be róla:

Hétfőn az Országos Bírói Tanács közleményt adott ki, mint írták, „az elmúlt napok zavarkeltő és egyben propagandisztikus újságcikkeire reagálva”. Ebben arról írnak, hogy „a Budapestre akkreditált nagykövetekkel a bírósági szervezetrendszer – demokráciákban teljesen szokásos módon – évtizedek óta kapcsolatban áll.”

Emlékeztetnek például arra, hogy „2018. december 18-án Handó Tünde az Országos Bírósági Hivatal (OBH) korábbi elnöke, alkotmánybíró például találkozójukon arról állapodott meg az Amerikai Egyesült Államok nagykövetével, hogy »mindkét fél számára hasznos lenne, ha a jövőben közös képzéseken cserélnék ki (…) tapasztalataikat és osztanák meg egymással a jó gyakorlatokat a magyar és amerikai igazságügyi szakemberek.«”

David Cornstein és Handó Tünde 2018-ban – Fotó: Fővárosi Törvényszék / Gergő Batta
David Cornstein és Handó Tünde 2018-ban – Fotó: Fővárosi Törvényszék / Gergő Batta

A kormányközeli Handó találkozója valószínűleg azért sem zaklatja fel ennyire a NER-médiát, mert ő még a republikánus David Cornsteinnel találkozott, akit a Fideszhez jóval közelebb álló Donald Trump nevezett ki budapesti nagykövetnek, szemben a demokrata Joe Biden által kinevezett Pressmannal.

Az Országos Bírói Tanács közleménye azt is felidézi, hogy Cornsteinnel – a bírósági szervezetrendszer több más szereplőjéhez hasonlóan – a kormánymédia célkeresztjébe most belekerülő Vasvári Csaba is találkozott 2019-ben.

Természetesen kapcsolatban állnak „a szövetséges államok diplomáciai képviseleteivel” – írták. Hozzáfűzték továbbá: „A sajtóban megjelent csúsztatásokra tekintettel az OBT utal rá, hogy egy nagykövet nem politikus, hanem a diplomáciai képviselet feje, aki saját államát képviseli egy másik államban. Súlyos hiba lenne összekeverni a politikust a politikai kinevezettel. Utóbbiakkal a bírák maguk is gyakran kapcsolatba kerülnek, figyelemmel arra, hogy a Kúria és az OBH elnöke is az.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!