Karácsony: Budapest besegít az államnak a HÉV-felújításban

2024. február 19. – 16:40

Másolás

Vágólapra másolva

A főváros hozzájárult ahhoz, hogy Budapest közlekedési fejlesztései átkerüljenek a két és fél év múlva záruló pénzügyi alapokba, így a kormány kapott még három évet a HÉV-ek felújítására – írta a Facebookon Karácsony Gergely főpolgármester.

„A kormány az Európai Unió Covid-válság utáni helyreállítási alapjából akarta a HÉV-eket felújítani, de mivel a beruházás előkészítése akadozott, kifutottak az időből, hiszen ezekkel a pénzekkel 2026 októberéig el kell számolni”

– áll a bejegyzésében.

Hozzátette, hogy a főváros minden olyanban partner, ami Budapest fejlődését és zöldítését szolgálja. Példaként hozta erre az állami és budapesti bérletek kölcsönös elfogadását.

Új HÉV-kocsik helyett új villamosok beszerzése, illetve a villamos- és trolivonal felújítása lesz a prioritás. A városvezetés hozzájárult, hogy a magyar közlekedési fejlesztésekre biztosított uniós, úgynevezett kohéziós alap projektlistájából néhány fővárosi program átkerüljön a helyreállítási alaphoz. Az építési és közlekedési minisztérium a HÉV-járműcserét mindenképpen uniós forrásokból akarja megvalósítani, eredetileg a helyreállítási alapot (RRF) használták volna erre. Az RRF-ből azonban 2024-ben csak 920 millió eurót kaphat meg Magyarország a jogállamisági eljárás miatt, ráadásul két lépésben.

Csakhogy a jelenlegi szabályok szerint a pénz csak 2026 augusztusáig érhető el, addig a járműcsere reálisan nem valósítható meg: egyelőre a tendert sem írták ki, a speciális vasúti járművek gyártási ideje pedig akár 5-6 év is lehet. Az RRF-be így nem fér bele a HÉV-projekt, a 2027-ben záruló uniós pénzügyi ciklusra azonban még jó lehet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!