Caramel: Olyan megosztottság van Magyarországon, amiben képtelenség ép ésszel létezni

2024. február 16. – 13:17

Másolás

Vágólapra másolva

Molnár Ferenc Caramel is részt vesz az online tartalomgyártók és influenszerek által szervezett péntek esti tüntetésen a Hősök terén, ahol többek között a gyermekbántalmazás áldozatai mellett fognak kiállni. Az énekes csütörtök este egy élő Facebook- és Instagram-videóban beszélt arról a követőinek, hogy miért tartja fontosnak ezt a tüntetést, és miért érezte úgy, hogy neki is az esemény mellé kell állnia. Caramel a Telexnek azt is elmondta, mit gondol az elmúlt napok közéleti eseményeiről, a kegyelmi ügyről, a hazai politika állapotokról, és hogy felmerülhet-e egy ilyen megszólalás után, hogy kevesebb koncertre hívják.

„Eddig azért nem vettem részt a hasonló rendezvényeken, mert ezeket általában politikai pártok szervezték, de én egyik párthoz sem tudok teljes mellszélességgel odaállni, legyen az ellenzéki vagy kormánypárti. Egyszerűen nincs olyan párt a palettán, aminek az ideológiájával és a hangnemével teljesen tudnék azonosulni. Ez most viszont egy teljesen civil kezdeményezés, tartalomgyártók és véleményvezérek szervezik. Most éreztem azt, hogy ez egy olyan dolog, amire kíváncsi vagyok, ezért is megyek ki rá. Szerintem egy nagyon fontos ügyet képviselnek, amire szerintem igenis fel kell hívni a figyelmet” – mondta Caramel, aki jó ötletnek tartja, hogy a szervezők azt kérték, mindenki pártzászlók és pártlogók nélkül jelenjen meg a tüntetésen. Szerinte ez világos és egyértelmű üzenet mindkét politikai oldal számára.

„Ez az ügy mindenkinek szól politikai hovatartozástól függetlenül. Szerintem ez a megmozdulás nemcsak a gyermekvédelemről szól, hanem arról is, hogy a politika hangneme mivé változott, milyen mocskolódások, mocskos kampányok folynak minden oldalról. És ebből szerintem nemcsak a tartalomgyártóknak és influenszereknek van elegük, hanem azt gondolom, hogy mindannyiunknak.”

„Olyan megosztottság van Magyarországon, amiben egyszerűen képtelenség ép ésszel létezni. Én nagyon bízom benne, hogy ez az esemény valami teljesen mást fog képviselni, hogy ezzel a megosztottsággal akar szembemenni.”

„Én azt gondolom, hogy ez egy olyan kezdeményezés – és tudom, hogy ez most extrémen fog hangzani –, ahol szerintem a szervezők szívesen látják a kormány tagjait is. Mert ez mindannyiunk ügye, és szerintem nem kellene ezt támadásnak venni egyik oldalról sem. Ez egy tök jó apropó arra, hogy a kormány vagy az ellenzék bármelyik képviselője beszélgessen az emberekkel arról, hogy mit érzünk és mit gondolunk erről a konkrét helyzetről, erről a konkrét ügyről, meg egyáltalán a magyar közbeszédről és a politikai hangnemekről. Szerintem van miről beszélgetni. Nagyon-nagyon sok probléma van szerintem jelen pillanatban Magyarországon, és jó lenne ezekről most már tényleg beszélgetni, és nem egymás torkának ugrani. Bárki bármivel kapcsolatban megszólal, az ország másik fele rögtön, reflexszerűen a torkának ugrik. Kétnaponta azt a kifejezést halljuk, hogy hazaáruló, ez szerintem annyira elszomorító” – mondta.

Molnár Ferenc Caramel – Fotó: Huszti István / Telex
Molnár Ferenc Caramel – Fotó: Huszti István / Telex

Caramel azt mondta, a legtöbb visszajelzés pozitív volt a véleménynyilvánításával kapcsolatban. „Akik nézték az élő közvetítésemet, azok közül sokan együtt is rezonáltak azzal, amiről beszéltem. Többségében azok voltak a visszajelzések, hogy tényleg fáj az embereknek, hogy milyen megosztott a társadalom Magyarországon. Természetesen volt pár olyan kommentelő, aki az aggodalmát fejezte ki, hogy mi lesz így most velem, meg hogy nem lesznek koncertjeim, satöbbi. Én ezeket a hangokat nem nagyon akarom meghallani, mert nagyon félelmetes lenne, ha nem mondhatnék el egy ilyen higgadt és nyugodt véleményt. Ez tényleg nem kampányduma, nem az van, hogy én most elkezdtem kampányolni valaki mellett, vagy a kormányt támadnám. Ha attól kellene félnem, hogy emiatt kevesebb koncertem lesz, akkor tényleg nagyon nagy bajok lennének. Én úgy gondolom, hogy ettől azért még nem kell tartanom” – mondta.

„Én egy olyan országban szeretnék élni, ahol mindenki bátran felvállalhatja a véleményét, ami nem szélsőséges, és azért nem támadásokat kap, hanem inkább megbecsülést. Ha egy olyan országban élünk, ahol bűn bármivel kapcsolatban megszólalni, ahol elítélendő és megosztó minden vélemény, az szerintem nagyon-nagyon szomorú” – mondta.

Caramel arról is beszélt, mit érzett, amikor először hallott a kegyelmi ügy részleteiről. „Én teljesen ledöbbentem, nagyon elszomorított ez az egész helyzet. Azt érzem, hogy itt nemcsak a konkrét kegyelmi ügyről van szó, nemcsak Novák Katalin és Varga Judit lemondásáról, hanem valami, még ennél is szomorúbb dologról. Én tényleg nagyon szeretem a hazámat, és egyszerűen vannak olyan történések az életünkben, amikor

az ember azt érzi, hogy egyszerűen fáj a lelke a hazájáért, fáj a lelke attól, hogy méltatlan helyzetekbe tud kerülni egy ilyen tisztség, mint a köztársasági elnök”

– mondta az énekes.

Caramel szerint a köztársasági elnök a nemzeti egységet kell, hogy szimbolizálja, őrködnie kell a demokratikus rendszer egésze fölött. „Itt azért van min gondolkodni, hogy ez mostanában mennyire valósult meg. Nekem ez volt a fájó felismerés, hogy ez a tisztség sajnos ugyanúgy részesévé vált a mindennapos politikai csatározásoknak, és ez szerintem nagyon-nagyon szomorú. Szerintem Magyarország és ez a tisztség is sokkal többet érdemelne ennél” – tette hozzá.

„Én csak azt szeretném, ha valóban egy szuverén, minden politikai párttól független köztársasági elnökünk lenne, aki valóban őrködik a demokratikus rendszer fölött, és tényleg megtestesítené a nemzeti egységet. Jó lenne már egy nyugodt, bölcs hang, aki egy kicsit békére tudja inteni a háborgó vizeket, és felül tud emelkedni a politikai szereplőkön.”

„Egyáltalán nem vagyok boldog ettől a kialakult helyzettől. Azt gondolom, hogy ezek nagyon szomorú napok, amiket most élünk meg, és szomorú, hogy egyáltalán ilyen megtörténhet, és hogy ez ma a magyar valóság” – mondta Caramel.

Ehhez a cikkhez fizetett együttműködés keretében az Alrite beszédfelismerő (speech-to-text) megoldást használtuk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!