Bagdy Gábor az RTL-nek: Az ártatlanság vélelme alapján kezdeményeztem a pedofil igazgató kitüntetését

2024. február 16. – 20:28

Másolás

Vágólapra másolva

Elérte telefonon az RTL Bagdy Gábort, aki 2015-ben kitüntetésre terjesztette fel a bicskei gyermekotthon később pedofília miatt elítélt igazgatóját. Bagdy a lapnak csak annyit mondott, hogy a bűncselekmény hiányában lezárt nyomozás után az ártatlanság vélelme alapján, az igazgató szakmai érdemeire való tekintettel kezdeményezte a kitüntetését.

A Bárczy-díjat 2015-ben Szentkirályi Alexandra adta át. A kormányszóvivő ma azt mondta a kormányinfón, hogy egyrészt akkor már lezárult a férfi ellen a rendőrségi nyomozás, másrészt pedig ő azt a díjat nem szavazta meg, „szemben Karácsony Gergellyel”.

A Főpolgármesteri Hivatal Telexnek csütörtökön küldött válaszából kiderült, Karácsony Gergely megszavazta a kitüntetést 2015-ben. A főpolgármester most azért indított mégis vizsgálatot, hogy kiderüljön, hogyan merülhetett fel egyáltalán a kitüntetésre felterjesztett emberek között az igazgató neve, ha korábban már érkezett panasz ellene a városvezetéshez.

„Már 2011-ben, 5 évvel a feljelentések előtt tudta a fővárosi fideszes városvezetés, hogy mi folyik a bicskei gyermekotthonban, mégsem tettek semmit – írta pénteken a Facebookon Karácsony Gergely főpolgármester. – Ha van valami, ami nem maradhat következmények nélkül, ez biztosan az.”

Az akkori főpolgármester, Tarlós István a Telexnek azt mondta, hogy ezeket az évente több tucat embernek adományozott kisebb díjakat be se kérte ellenőrzésre, így azt se tudta, ki a bicskei igazgató.

A pénteki kormányinfón Gulyás Gergely is azt mondta, hogy „nem várható el egy főpolgármestertől, a Fővárosi Közgyűlés tagjaitól, hogy ellátogassanak minden fővárosi intézménybe, a felterjesztőnél kell a hibát keresni.”

V. János, a bicskei gyermekotthon igazgatója azután kapott kitüntetést a fővárostól, hogy korábban már nyomoztak ellene szexuális zaklatás gyanújával. 2011-ben a bicskei gyermekotthon még a fővárosi önkormányzat felügyelete alá tartozott. Ennek az évnek a szeptemberében az intézet két dolgozója tett bejelentést, hogy az igazgató szexuálisan zaklathatja a gyerekeket. A bejelentésről jegyzőkönyvet vett fel az önkormányzat osztályvezetője és jogi szakreferense.

Ez valahogy mégsem kapcsolta be akkor a vészcsengőt senkinél. 2015-ben kitüntette a főváros V. Jánost, akit aztán végül pedofil bűncselekményekért 8 év fegyházra ítéltek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!