L. Simon: Egyetlen emberen múlott, hogy Balog Zoltán lemond-e. Balog Zoltánon

2024. február 14. – 21:59

L. Simon: Egyetlen emberen múlott, hogy Balog Zoltán lemond-e. Balog Zoltánon
Gajdics Ottó, L. Simon László, Dézsy Zoltán és Ómolnár Miklós a Hír TV Vezércikk című műsorában 2024. február 14-én – Fotó: Hír TV

Másolás

Vágólapra másolva

A nemzeti/jobboldalon az eddigi lemondások is élénk vitát generáltak, ahogy az is, hogy a református egyház döntéshozó grémiuma (esperes-gondnoki értekezlete) nem engedte lemondani Balog Zoltánt – mondta Gajdics Ottó a Hír TV Vezércikk című műsorában.

Erre L. Simon László leszögezte, hogy „ez nem egy döntéshozó grémium, majd a zsinat” lesz az.

„Itt gyakorlatilag egyetlen egy emberen múlott, hogy püspök marad vagy nem: magán Balog Zoltánon”

– tette hozzá. Szerinte az, hogy felajánlotta a lemondását egy olyan testületnek, ami nem rendelkezik döntési jogkörrel, számára egy nehezen értelmezhető kérdés.

Úgy gondolja, hogy Balog láthatólag beismerte a felelősségét, mert azt mondta, hibázott – bár L. Simon nem egészen érti, hogy miben. Ha jól érti, abban, hogy egyetértett a kezdeményező személlyel, személyekkel.

Azt gondolja, hogy Novák morálisan, példaértékűen cselekedett, helyes döntést hozott, vállalta a felelősséget és lemondott. Ha Balog valóban azt tanácsolta a köztársasági elnöknek, hogy a bicskei gyermekotthon pedofil igazgatóját segítő helyettes kegyelmet kapjon, akkor a felelősség egyértelmű, és az a morálisan jó megoldás, ha követi a köztársasági elnök példáját, és

„ő maga is lemond”.

Szerinte a kérdés nagyon megosztja az egész egyházat. Az egy dolog, hogy az egyházi főgondnokok így döntöttek, de véleménycunami indult el a bejelentés után is, egyre több lelkész ajánlja fel a tiszteletdíját az áldozatok javára, tehát a lelkészek, vezetők morálisan megkérdőjelezik a döntést.

„Anélkül, hogy én pálcát törnék a feje fölött, fölhívnám a figyelmet arra, hogy az egyház meghatározó tagjai miképpen gondolkodnak. Szerintem ez is jelzésértékű”

– mondta L. Simon.

Hozzátette, hogy ha Balog nem akarta, hogy az egyházát támadás érje, de a nyilvánosságban, még „baloldali, ellenzéki újságírók részéről is” nem az egyházat támadták, hanem a püspöki személyét, az ő döntését.

„Innentől fogva viszont, hogy el lehet bújni egy egyházi testület mögé, az egész ügyet az egyházra is rávetítik, innentől kezdve az egyházat fogják számonkérni, hogy hogy maradhatott püspök”

– jegyezte meg, hozzátéve, hogy a zsinati testületnek döntést kell majd hoznia, hogy „le akarja-e zárni a botrányt”.

Dézsy Zoltán azt mondta, hogy több emailt is kapott, ami alapján a gyászmunka még nem fejeződött be, Balognak meg kell fontolnia, hogy lemondjon – és egyébként Dézsy is ezt a véleményt osztja.

„A nemzet veszített két fantasztikus harcost”

– jegyezte meg, utalva Varga Juditra és Novákra. De szerinte a gyászmunkához hozzátartozik, hogy valaki megvallja a bűnét, levonja a megfelelő következtetést.

Ómolnár szerint úszni próbálunk az árban egy véleménycunami közepén. Nem akar megfogalmazni egy fekete vagy fehér véleményt, de idő kell, hogy tisztázódjon, mi is történt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!