„Aki nem akarja megérteni: mehet” – Bayer Zsolt is beleszállt Balog Zoltánba

2024. február 14. – 17:42

Másolás

Vágólapra másolva

A Pesti Srácokot vezető Huth Gergely után Bayer Zsolt, a Fidesz első számú publicistája is beleszállt Balog Zoltán református püspökbe. Bayer kiállása általában nagyon nagy jelentőséggel bír, Novák Katalin lemondása előtt fél nappal ő volt az, aki a Magyar Nemzetben megjelent cikkében nyilvánosan magyarázatot kért a köztársasági elnöktől.

Bayer most azt írja: „Huth Geri megírta – s mindenkinek meg kell értenie.

Aki nem érti, vagy nem akarja megérteni: mehet.”

Bayer idéz Balog keddi nyilatkozatából, ami így szól: „A Magyarországi Református Egyház legfőbb törvényhozó testülete, a zsinat lelkészi elnökeként, az Elnökségi Tanács nevében mára összehívtam egyházunk összes esperesét és egyházmegyei főgondnokát, hogy a személyemet és egyházunkat ért támadásokat megbeszéljük és azokra választ adjunk... (...) Az esemény egy véleménynyilvánító titkos szavazással ért véget, melyen a jelenlevők 86 százaléka bizalmáról biztosított”

A publicista ezt úgy kommentálta:

„Ezt értjük. Az a nagy kérdés, vajon hogyan szavazott a Jóisten…”

Szerdán korábban a Pesti Srácok főszerkesztője, Huth Gergely a Magyar Nemzetben megjelent véleménycikkében már beleszállt Balogba, aki kedden nem mondott le a református egyház vezetéséről. Huth azt írta, ébernek kell lenni „a sorainkba férkőző, sokadik mezét felhúzó opportunista vagy a megtért komcsival”, illetve a 2022-es választás óta eluralkodó „opportunista erjedéssel” szemben. Utóbbi eredményeképp jelentek meg Huth szerint a „kicsi huszárok”, akik „hajlamosak elfelejteni, hogy mi végre is kaptak bizalmat, kit képviselnek és mi a hivatásuk”, akik „úgy gondolják, hogy nekik már mindent szabad”.

Huth cikke nem utal arra, kik is lehetnek ezek az opportunista huszárok – ellentétben az ő mentalitásukat osztó „deresedő halántékú, de az új helyzetet látva vérszemet kapó századossal, tábori lelkésszel”, akiben nehéz nem felismerni [a korábban tábori lelkészként is szolgáló] Balog Zoltánt.

Huth leszögezi, hogy erkölcsi kritikája nem „a csatatéri sikereket sorra hozó hadvezérekre és stratégákra” vonatkozik – azaz nem a Fidesz vezetésére –, mivel elismeri, hogy a győzelem érdekében szükség van némi opportunizmusra, vagyis ahogy ezt virágnyelven megfogalmazza: „a mai drámai világpolitikai helyzetben e téren még több belátásra van szükség, hiszen olykor el kell fogadnunk, hogy a szükséges nemzeti önvédelem némi demokráciadeficittel, a belső pluralizmus csorbulásával jár”.

A publicisztika a jobboldali egység feszesebbre húzását tartja kívánatosnak; „a hadvezérek regulázzák meg a kicsi huszárokat, a lelkészek újra a lelkekkel foglalkozzanak, a stratégák figyeljenek jobban az évszázados magyar politikai hagyományokat követő, jól kimunkált közös értékrendünk megóvására, mi pedig, a közösség minden szegletében, ne hagyjuk, hogy érdemtelenek és opportunisták mellénk és fölénk furakodjanak!”

Vasárnap írtuk meg, hogy Balog Zoltán református püspök kérésére vagy tanácsára vagy nyaggatására adhatott kegyelmet Novák Katalin köztársasági elnök K. Endre pedofil bűnsegédnek. Akkor arról csiripeltek a madarak, hogy Orbán szeretné, ha Balog levonná a következtetéseket (vagyis lemondana), ő azonban kedden nem mondott le.

Az erről szóló videónkat itt lehet megnézni:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!