Ugyanarra a törvényre hivatkozva beszélt a honvédelmi miniszter Orbán Gáspárról, mint amivel elutasítottak egy adatigénylést

2024. február 13. – 07:33

Másolás

Vágólapra másolva

Ugyanazzal a törvényi paragrafussal indokolta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, hogy miért mondta el az Indexnek Orbán Gáspár rendfokozatát és szerepét, mint amivel korábban a Direkt36 közérdekű adatigénylését elutasította minisztériuma.

„Milyen jogszabály és milyen indokok alapján hozta nyilvánosságra a Magyar Honvédség egy katonájának a nevét, rendfokozatát és a csádi misszióban betöltött szerepét?” – kérdezte Vadai Ágnes, a DK országgyűlési képviselője. A képviselő azután fordult Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszterhez, miután egy Index-interjúban elmondta: Orbán Viktor fia, Orbán Gáspár századosként a csádi katonai misszió előkészítésén dolgozik.

A honvédelmi miniszter válaszában egy Magyar Honvédségről szóló törvényre (2021. évi CXL. törvény 15. § [1] és [3]) hivatkozik, ami rendelkezik a honvédelmi érdekből nem nyilvános adatok kezeléséről. A lényeg, hogy Szalay-Bobrovniczky szerint nem veszélyezteti a honvédség védelmi képességét és hadrafoghatóságát, hogy elárulta egy misszión dolgozó katona nevét.

Korábban viszont máshogy vélekedett ugyanerről a kérdésről a Honvédelmi Minisztérium: a Direkt36 először mutatta be, hogy hiába álcázta magát Orbán Gáspár, így is lelepleződött titkos afrikai küldetése, az üggyel kapcsolatban a Honvédelmi Minisztériumnak is küldtek adatigénylést, de gyakorlatilag ugyanerre jogszabályra hivatkozva elutasították azt. „A csádi katonai misszióval kapcsolatos adatok a honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2021. évi CXL. törvény 15. § (3) bekezdése értelmében nem nyilvánosak” – írták akkor.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!