Recseg vagy roppant: azt találgatja a Guardian, milyen hatással lehet a kegyelmi botrány Orbán rendszerére

2024. február 13. – 09:05

Másolás

Vágólapra másolva

„Az elnök lemondása rávilágít a kormány magatartása és retorikája közötti szakadékra, miközben az ország a helyhatósági és európai választásokra készülődik” – írja elemző cikkében a Guardian, amiben azt találgatják: milyen hatással lehet a mostani botrány Orbán Viktor rendszerére.

A lap szerint a magyar politikát megrázó botrány leleplezi Orbán Viktor sebezhetőségét, és próbára teszi az ellenzéket is. Felidézték, hogy a miniszterelnök sok időt töltött azzal, hogy a világot járva egy „nemzetközi brandet építsen”, mint a „hagyományos értékek népszerűsítésének elkötelezett konzervatív személyisége”. Azonban szerintük most a kormány retorikája és viselkedése közötti szakadék előtérbe került.

A cikk kiemeli: annak ellenére, hogy a Fidesz két ismert női politikusának politikai karrierje hirtelen véget ért, a kegyelmi döntésre nem adtak valódi magyarázatot. Végh Zsuzsanna, a German Marshall Fund vendégkutatója arról beszélt, hogy a korábban tapasztalt kommunikációs kísérletek hiánya, és a lemondások gyorsasága azt mutatja: a kormány el akarja kerülni az ügy mélyebb vizsgálatát.

A botrány esetében „további olaj a tűzre” a Guardian szerint, hogy Magyar Péter, Varga Judit volt férje nyilvánosan vádolta meg a rendszert. „Rogán Antal, az ország hírszerző szolgálatait irányító, nagy hatalmú miniszter ellen is támadást intézett, akiről sokan úgy vélik, hogy döntéseket hoz a híradások tartalmáról.”

A Guardian arról is írt, hogy a hatalmát több mint egy évtizede megszilárdító Orbán még mindig erős pozícióban van: „Mivel a magyar média nagy része a kormány ellenőrzése alatt áll, az ellenzék pedig megosztott, továbbra sem világos, hogy a vita részletei mennyire jutnak el Orbán Viktor törzsszavazóinak fülébe – és hogy ez befolyásolja-e a véleményüket”. A lapnak egy névtelenséget kérő magas rangú magyar tisztviselő lekicsinyelte a politikai zavargások hatását. „Magyar Péter nem fontos szereplő ebben a játékban” – mondta. „Úgy gondolom, hogy a miniszterelnök elszigetelte a problémát, és korlátozta az elnök által okozott kárt.”

Az angol nyelvű cikk teljes terjedelmében itt olvasható.


Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!