Két hét múlva a Parlament előtt tüntet a közvetlen elnökválasztásért a DK

2024. február 11. – 12:54

Másolás

Vágólapra másolva

A közvetlen elnökválasztásért hirdetett meg tüntetést február 25-ére Gyurcsány Ferenc a Novák Katalin lemondására reagáló vasárnapi Facebook-bejegyzésében. A tüntetést a Parlament előtt lesz. „Érdemes küzdeni most azért, hogy a nép válassza a köztársasági elnököt. Küzdeni hangunk felemelésével, petícióval, tüntetéssel. Két hét múlva vasárnap, mi valamennyien, akik magunk akarunk dönteni a köztársasági elnökről, tüntetni fogunk ezért a jogunkért a Parlament előtt. Együtt a nép jogáért, hogy maga választhassa meg saját elnökét” – írta a 19 pontból álló posztban.

Gyurcsány Ferenc szerint a K. Endre elnöki kegyelme miatt kirobbant botrány megmutatta, hogy Orbán Viktor rendszerében a köztársasági elnök nem szuverén szereplő, Novák lemondásáról is a miniszterelnök döntött. Azért nem jó, hogy Magyarország köztársasági elnöke nem szuverén, mert „az ország többségének erkölcsi meggyőződésével, más esetekben érdekével, szakmai, közéleti álláspontjával ellentétes döntések születnek.” Ezzel szemben „a nép által választott elnök nem a rendszer szolgája, hanem a népé”.

A DK szombaton aláírásgyűjtést indított a közvetlen elnökválasztásért, amit a párt közleménye szerint vasárnapi délig több mint 20 ezren írták alá a petíciót. Az MSZP is aláírásgyűjtéssel akarja elérni a közvetlen elnökválasztás bevezetését. A Momentum, az MSZP, a DK és a Jobbik is alaptörvény-módosítást kezdeményez, hogy az Országgyűlés helyett a jövőben a választópolgárok dönthessenek az új köztársasági elnök személyéről.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!