„És a többiekkel mi lesz?” – valódi gyermekvédelmi lépéseket követel a pedofil igazgatót feljelentő két kollégája

2024. február 11. – 21:12

Másolás

Vágólapra másolva

Kommentálta az RTL-nek Novák Katalin lemondását Pop Mert egykori áldozat, valamint a bicskei gyermekotthon két korábbi dolgozója. 2011-ben Schmidt Erika és Bárnai Árpád jelentette fel az intézmény pedofil igazgatóját, akinek az ügyét először elsikálták. Később, 2016-ban, egy áldozat öngyilkossága után Pop Mert feljelentette megint, ez az eljárás végződött a pedofil megbüntetésével.

A kegyelemről és Novák lemondásáról Schmidt Erika azt mondta: „Én tartom a kapcsolatot azokkal a fiatalokkal, akik Bicskén nőttek fel, és tapasztalták ezeket a szörnyűségeket. És az egyikük azt mondta, hogy ő nagyon szeretné azt látni, hogy a következő generációnak, amelyik bármelyik gyermekotthonban nő fel, hogy nekik már nem kell azt elviselni, amit nekik. És hogy arra lenne szükség, hogy velük beszélgessenek. Tehát az ott élőket is kérdezzék meg, hogy ők mit hiányolnak. […] És ennek kapcsán merült fel, hogy vajon a gyermekvédelmi törvény érvényes-e rájuk, vagy kifelejtették őket az értelmezésből. Mert olyan, mintha más megítélést kapnának, mint a családban felnövő gyerekek.”

Bárnai Árpád hozzátette: „Hiányolom a tetteket. A valódi tetteket. […] És a tettek abban is látszanának, hogy elkezdenek valódi dolgokról beszélni, akik döntéseket hoznak és tesznek. Nem alkotmányt módosítanak, hanem a családtámogatási rendszeren gondolkodnak. Azon, hogy hogy lehet biztonságosabb, jobb családban lenni gyerekként. Hogy hogy lehet tovább ott maradni, hogy ne kelljen onnan kikerülni. És ha valakit onnan kivesz az állam, akkor hogy tudunk ebben a nehéz helyzetben lévő gyereknek sokkal jobb gyermekvédelmet adni.”

Hasonlóan gondolja Pop Mert, a bicskei pedofil igazgató egyik egykori áldozata. Szerinte „a felelősségvállalás egy fontos üzenet a társadalom felé, ami most enyhíti mindannyiunk fájdalmát. De az áldozatok szempontjából és a jövőbeni áldozatok szempontjából még ennél is fontosabb, hogy most hangzott el először bocsánatkérés a bicskei üggyel összefüggésben. Ezt a gesztust nem egy hete várjuk, hanem már hosszú évek óta, de tényleg, őszintén mondom, szívből örülök, hogy megtörtént. Ennek fontos szimbolikus üzenete van, ami lehet egy szép kezdet, de ezt kövesse cselekedet.”

Korábban ők hárman részletesen beszéltek arról, hogy mi volt pontosan K. Endre szerepe a bicskei gyermekotthonban történt pedofilügyben. Arról, hogy a legtöbbször miért nem beszélnek a szexuális zaklatás áldozataivá vált fiúk, ebben a cikkben írtunk hosszabban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!