Jelentős rendőri készültség mellett tartottak antifasiszta tüntetést Budapesten

2024. február 10. – 14:58

frissítve

Jelentős rendőri készültség mellett tartottak antifasiszta tüntetést Budapesten
Fotó: Melegh Napsugár Noémi / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Cikkünk frissül.

Jelentős rendőri készültség mellett tartanak antifasiszta tüntetést szombaton Budapesten, a Széll Kálmán téren: tudósítónk szerint mintegy 50 rendőr lehet a helyszínen, és nagyjából 100 magyar, illetve külföldi résztvevő van kint zászlókkal, molinókkal.

Az esemény résztvevői a Kitörés Emléktúra ellen tüntetnek. A tüntetést szervező Autonóm Mozgalom közleménye szerint ugyanis a Kitörés Emléktúra célja a történelemhamisítás a fasizmus népszerűsítése érdekében. „Nem Magyarországot védték a katonák, hanem a Harmadik Birodalomért harcoltak, a német gyarmatosítás eszméje alatt. Arról nem is beszélve, hogy Magyarország ebben az időben bábállamként működött, amit a Birodalom kifosztott” – fogalmaztak a sajtóközleményben.

A bevezető beszéden először angolul, utána magyarul is elmondták, hogy miről emlékeznek meg a kitörés napján a neonáci szervezetek: hősként ünneplik az 1945-ben kitörő náci és magyar katonákat, de az eseményt teljesítménytúrának álcázzák. Eközben páran katonai ruhában átvonultak a téren, mire a tüntetők odaüvöltötték nekik, hogy „Mocskos nácik!”.

Antifasiszta tüntetés Budapesten, a Széll Kálmán téren 2024. február 10-én – Fotó: Melegh Napsugár Noémi / Telex Antifasiszta tüntetés Budapesten, a Széll Kálmán téren 2024. február 10-én – Fotó: Melegh Napsugár Noémi / Telex
Antifasiszta tüntetés Budapesten, a Széll Kálmán téren 2024. február 10-én – Fotó: Melegh Napsugár Noémi / Telex

Az egyik külföldről érkezett szervező arról beszélt röviden, hogy szerinte az Orbán-kormány alatt próbálják ellehetetleníteni az antifasiszta megmozdulásokat Magyarországon. Azt mondta, hogy a buszt, amivel érkeztek, több mint egy órán keresztül vizsgálták át a rendőrök.

Ezután a tömeg elindult a Széll Kálmán térről, és olasz antifasiszta szövegeket kántáltak. Helyszíni tudósítóink szerint a vár felé tartanak. A rendőrök egymás közt kérdezték, az úton vagy a villamossíneken menjen-e a tömeg, végül a sínek győztek, emiatt a 4-es és 6-os villamosok állnak.

A tömeg megállt az Ostrom utcában, mert arra vártak, hogy a rendőrök befejezzék egy szivárványzászlós férfi igazoltatását. A rendőrök a férfi maszkját akarták levetetni. Az igazoltatás befejezése után a tömeg újra elindult. A Batthyány utcában még több rendőr várta a tüntetőket, rendőrségi buszokkal jöttek és majdnem annyian vannak mint a demonstrálók. Pár vonulót folyamatosan figyelmeztetnek a rendőrök, hogy vegyék le a maszkjukat.

A Bécsi kapu téren megint megállították a tüntetőket. Itt ismét beszédet mondta a tüntetők. Arról beszéltek, hogy szerintük az Orbán-kormány népszerűsíti az újfasiszta rendezvényeket, az antifasiszták pedig folyamatos üldöztetésnek vannak kitéve. A beszéd után folytatódott a vonulás a vár felé, a környező utcákat rendőrsorfallal zárták le. Látszólag a hatóságok minden erejükkel azon vannak, hogy az antifasiszták vonulása és a Sándor-palotánál zajló, Novák Katalin államfő lemondását követelő tiltakozás ne keresztezze egymást.

A Hess András térnél tovább nem mehetett senki, visszafordították a tömeget a rendőrök. Itt újabb beszéd következett, a holokauszt tragédiájára hívta fel a figyelmet a felszólaló. Angolul is elmondta, hogy meggyalázza az áldozatok emlékét a családbarát kirándulásnak álcázott, náci katonákat hősként ünneplő Kitörés Emléktúra. „Nem hagyjuk, hogy elfoglalják a nácik a városunkat! Nem hagyjuk, hogy nácikat dicsőitsenek!” – mondta a felszólaló.

A tömeg ezután visszatért a Széll Kálmán térre, ahol ismét beszédet intéztek a tüntetőkhöz a szervezők, a 2023-as támadásokról beszélnek, szabadságot követelve a bebörtönzött antifasiszta támadóknak. A beszéd után bejelentették, hogy vége a megmozdulásnak, a résztvevők többsége pedig megindult a metró felé.

Az 1945. február 11-i kitörés egy különösen tragikus, mai napig sok indulatot gerjesztő eseménye. Két nappal Budapest ostromának vége előtt a budai Várba szorított német és magyar katonák hatalmas veszteségeket elszenvedve akartak kitörni a szovjet ostromgyűrűből, ami ekkorra már teljesen körbevette a fővárost. Öt nap leforgása alatt több, mint húszezer német és magyar katona esett el, csupán pár százan tudtak tényleg átjutni az ostromgyűrűn.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!