„Novák Katalinnak ezek után még inkább le kell mondania” – érkeznek az ellenzéki reakciók Orbán bejelentésére

2024. február 8. – 16:35

Másolás

Vágólapra másolva

Sorban reagálnak az ellenzéki pártok a hírre, hogy Orbán Viktor miniszterelnök alkotmánymódosítást kezdeményezett az elmúlt napok pedofilbotránya miatt. Mint ismeretes, Novák Katalin köztársasági elnök tavaly egy olyan férfinek kegyelmezett meg, aki egy pedofil bűnözőnek segített eltussolni az ügyét.

A DK-s Dobrev Klára szerint Novák Orbán Viktor szerint is alkotmányellenesen döntött. Egy vérszegény alaptörvény-módosítás nem elég, egyetlen dolog jelenthet megoldást, a köztársasági elnök azonnali leváltása. Szégyen, hogy éppúgy, ahogy Novák Katalinnál, úgy ma Orbán Viktornál is elmaradt a szembenézés, a bocsánatkérés és a felelősségvállalás. Újra bebizonyosodott: a hatalom valójában nem a gyerekeinket védi, hanem a saját kutyájuk kölykeit.”

A momentumos Donáth Anna szerint: „Orbán Viktor kimondta: Novák Katalin egy pedofilsegítőnek adott kegyelmet. Ennyi a lényeg. És hiába akarja demonstrálni, hogy benne nincs irgalom a gyermekbántalmazókkal szemben: Varga Judit és Novák Katalin elmozdításáról nem beszélt. A tettek beszélnek. Márpedig a tett az, hogy a pedofilsegítő szabad, és Orbán Viktornak szava sincs azokra, akik elengedték. Novák Katalinnak ezek után még inkább le kell mondania.”

A Mi Hazánk-os Dúró Dóra azt írta: „Orbán Viktor bejelentette, hogy az elnöki kegyelemből a jövőben kizárja a pedofil bűnelkövetőket – én ugyanezt nyújtottam be a tegnapi napon, de nem szűkítve a kört kifejezetten a pedofilokra: egyetlen vádlott, illetve elítélt se kaphasson kegyelmet pedofíliához kapcsolódó ügyekben, például az elkövetőnek falazók vagy a zsarolók se. Szégyen, hogy erre egyáltalán szükség van, mert olyan köztársasági elnöke van Magyarországnak, akinek magától nincs annyi erkölcsi érzéke, hogy ezeket az eseteket kizárja.”

A Párbeszéd-ZÖLDEK szerint: „Orbán Viktor Novák Katalin kegyelmi döntésére reagáló videója nem más, mint színtiszta beismerő vallomás! Először is tisztázzuk: nem csak az a gyermekbántalmazó, aki ténylegesen pedofil bűncselekményt követ el, azaz gyerekeket szexuálisan bántalmaz, megerőszakol. Az, aki az ilyen bűnözőket védi, az ügyüket elhallgatja, eltussolja, őket mentegeti, kegyelemben részesíti, kitünteti, ugyanolyan bűnös! Orbán Viktor mostani nyilatkozatával nem tesz mást, mint sokadik alkalommal gyáván megfutamodik egy menthetetlen ügy elől, miközben eddig védte a pedofil bűncselekményeket elkövető fideszeseket, Kaleta Gábort, Fohsz Tivadart és így tovább.”

A Mindenki Magyarországa Néppárt véleménye szerint „nem lenne szükség a gránitszilárdságúnak csúfolt Alaptörvény újbóli, immáron 13. módosítására, ha a Fidesz és politikusai nem szabadítanának újra és újra pedofilokat a gyermekeinkre.”

A Magyar Szocialista Párt szerint: „Az MSZP szerint erkölcsileg és morálisan elfogadhatatlan az, ami történt. Egy pedofil bűnöző bűnsegédje nem részesülhet elnöki kegyelemben. Éppen ezért a mai napon az MSZP parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezte, hogy a kegyelmezési jog mielőbb felülvizsgálatra kerüljön. Novák Katalin és Varga Judit is méltatlanná vált pozíciójára, az MSZP szerint ezért a Fidesznek vissza kell hívnia Varga Juditot az EP-listájának éléről, mindkettőjüknek távozni kell a közéletből, Orbán Viktornak pedig szintén vállalnia kell minisztere korábbi döntéséért a felelősséget!”

Az LMP-s Ungár Péter szerint: „Fidesz nem azért beszélt arról tavaly ősszel, hogy Európa legszigorúbb gyermekvédelmi törvényét fogják benyújtani, mert fontos nekik ez az ügy. Amit mi sem bizonyít jobban, mint az, hogy a törvényt végül soha nem nyújtották be, mert a kommunikációs terv máshogy alakult. Legyünk őszinték egymással, Novák Katalin vagy Varga Judit nem azért kerültek pozícióba, mert alkalmasak annak a betöltésére, hanem azért, mert nem jelentettek veszélyt Orbán Viktor hatalmára, és sok követőjük van a közösségi médiában.”

Orbán alkotmánymódosítási javaslatáról itt írtunk hosszabban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!