Kegyelmi ügy: Dúró Dóra és a DK beelőzte Orbánt a törvénymódosító javaslattal

2024. február 8. – 16:42

Másolás

Vágólapra másolva

A Mi Hazánk Mozgalom javaslatából szemezgetett Orbán Viktor, reagált Dúró Dóra a miniszterelnök csütörtök délutáni bejelentésére. A DK és a Mi Hazánk is olyan törvénymódosító javaslatot nyújtott be az elmúlt napokban, amellyel megtiltanák, hogy a pedofil elkövetőket segítők a jövőben elnöki kegyelmet kaphassanak.

Orbán több nap hallgatás után szólalt meg Novák Katalin kegyelmi döntéséről.„Pedofil elkövetők számára nincs kegyelem. Ez a személyes meggyőződésem” – fogalmazott a miniszterelnök. Olyan alkotmánymódosítót nyújt be, amely lehetetlenné teszi, hogy kiskorú gyermekek sérelmére elkövetett bűncselekmény esetén az elkövető kegyelmet kaphasson.

Szinte szó szerint ugyanerről szól a Mi Hazánk javaslata is, amit szerda reggel nyújtottak be az Országgyűlésnek. Dúró szerint azonban van egy fontos különbség a két javaslat között. A Mi Hazánk leszűkíti a kört kifejezetten a pedofilokra: „egyetlen vádlott, illetve elítélt se kaphasson kegyelmet pedofíliához kapcsolódó ügyekben, például az elkövetőnek falazók vagy a zsarolók se”. Orbán ezzel szemben egész pontosan azt mondta a videójában, hogy a módosító után lehetetlen lesz, hogy „kiskorú gyermekek sérelmére elkövetett bűncselekmény esetén az elkövető kegyelmet kaphasson”, amiből úgy tűnik: bármilyen bűncselekmény beletartozik a körbe.

„Szégyen, hogy erre egyáltalán szükség van, mert olyan köztársasági elnöke van Magyarországnak, akinek magától nincs annyi erkölcsi érzéke, hogy ezeket az eseteket kizárja”

– írta Facebook-oldalán Dúró Dóra. A Mi Hazánk alelnöke szerint Novák Katalinnak vállalnia kell a politikai következményeket, és távoznia kell az államfői székből.

Hasonló tartalmú törvénymódosító javaslatot terjesztett be a Demokratikus Koalíció is kedd este. A DK pedofilellenes törvénycsomagjában a pedofil bűnelkövetők bűnsegédeit is örökre eltiltanák a gyermekekkel kapcsolatos foglalkozásoktól, továbbá megtiltanák, hogy a jövőben a pedofilok vagy bűntársaik valaha is elnöki kegyelmet kaphassanak. „Meg fogjuk védeni a gyerekeinket és az unokáinkat a Fidesztől és nem fogjuk hagyni, hogy a pedofilsimogató Novák Katalin és az Orbán-kormány még több pedofil bűnözőt engedjen szabadon!” – mondta Arató Gergely, a DK frakcióvezető-helyettese szerdai sajtótájékoztatóján.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!