A bíróságok működőképességét veszélyezteti az alacsony bér és a fluktuáció az OBH elnöke szerint

2024. február 8. – 11:53

Másolás

Vágólapra másolva

A bírósági szervezet működőképességét veszélyezteti az igazságügyi alkalmazotti karban tapasztalható fluktuáció – írta Senyei György, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke abban a levélben, amit szerdán küldött el a bírók és igazságügyi alkalmazottak részére.

A Telex birtokába került levélben Senyei arról is írt, hogy a bírói jövedelmek – nagyobbrészt – nem állnak arányban a felelősséggel és az ítélkezés társadalmi jelentőségével. Hozzátette, hogy 2023 elejétől folynak az egyeztetések a kormányzat illetékes szereplőivel, a Pénzügyminisztériummal és az Igazságügyi Minisztériummal a bérrendezés kérdéséről.

Az OBH elnöke a levélben felsorolta, hogy tavaly február óta mikor milyen lépéseket tett a béremelések érdekében. Eszerint:

  • 2023. február 7-én előterjesztést továbbított az akkori igazságügyi miniszternek, Varga Juditnak az inflációkövető vagy ahhoz közelítő béremelés jogszabályi alapjának megteremtéséről.
  • Február 20-án az igazságügyi alkalmazotti illetményrendszer átalakítására és a bírói illetményalap módosítására vonatkozó javaslatot fogalmazott meg az igazságügyi miniszternek.
  • Március 9-én a Magyar Bírói Egyesület illetményemelését célzó javaslatát továbbította az igazságügyi miniszternek, javaslata szerint a minimálisan elfogadható bírói illetményalap 668 659 forint lenne.
  • Május 12-én költségvetési igényeket terjesztett elő a Pénzügyminisztériumnak. 17,9 milliárd forintot kért béremelésre az állami céltartalékból.
  • Május 22-én a Pénzügyminisztériumnál kezdeményezte a 2024-es költségvetésben 15 százalékos béremelés biztosítását, akár a céltartalékok terhére.
  • Legutóbb pedig most kedden, 2024. február 6-án fordult megkereséssel Varga Mihály pénzügyminiszterhez és Tuzson Bence igazságügyi miniszterhez, kérve tőlük az infláció-kompenzációs bérigény állami céltartalékokból történő biztosítását.

„A fentiekre tekintettel az átfogó illetményrendezést, a kiszámítható életpálya megteremtését magam is elengedhetetlennek tartottam és tartom, a rendelkezésemre álló valamennyi eszközzel a bírósági dolgozók bérfejlesztését elő kívánom mozdítani” – írta leveleve végén Senyei György.

A 24.hu kedden írt arról, hogy egyre több bíró hagyja ott a pályát az alacsony bérek miatt. Egy névtelenül nyilatkozó törvényszéki bíró arról beszélt, hogy szerinte már egy szakmunkás is sokkal többet keres nála. Az Igazságügyi Minisztérium a 24.hu megkeresésére azt közölte, hogy a bérrendezés ügyében sem az Igazságügyi Minisztériumnak, sem az igazságügyi miniszternek nincs hatásköre. „A hatályos rendelkezések értelmében a bírósági dolgozók fizetését az Országgyűlés törvényben határozza meg, amit az Országos Bírósági Hivatal elnöke terjeszt elő a parlamentnek, ezt a bírói függetlenség fenntartása érdekében a kormány nem módosítja” – írták, Senyei Györgyre hárítva ezzel a felelősséget.

Az OBH-elnök szerdai levelével kapcsolatban kérdéseket küldtünk az Igazságügyi Minisztériumnak, amint választ kapunk, arról beszámolunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!