Főszabály szerint épp nem lehetne tartózkodási engedély iránti kérelmet beadni Magyarországon, mégis be lehet

2024. február 7. – 08:37

Másolás

Vágólapra másolva

Az idegenrendészeti törvény módosítása miatt január 1. és február 29. között nem lehet beadni tartózkodási engedély iránti kérelmet Magyarországon, és néhány kivételtől eltekintve a korábban beadott kérelmek elbírálása is szünetel. – írta szerda reggel a 444. A cikk megjelenése után az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság (OIF) ezt annyiban pontosította, hogy főszabály szerint ugyan valóban nem lehetne kérelmet beadni, de „nemzeti érdekből, Magyarország gazdasági, nemzetpolitikai, tudományos, kulturális és sport érdekeire figyelemmel kivételt lehet tenni”. A kivételeket engedő törvényi szabályozás pedig így mégis lehetőséget ad tartózkodási engedély iránti kérelem benyújtására.

A hatályos törvények szerint az idegenrendészetért és menekültügyért felelős miniszter nemzeti érdekből tartózkodási engedélyt adhat harmadik országbeli állampolgárnak, ha dolgozni érkezik Magyarországra. „Ezen rendelkezés alapján tehát – amennyiben Magyarország gazdasági érdekei szempontjából az indokolt – van lehetőség tartózkodási engedély kiadására, és ebből következően ilyen engedély kiállítására irányuló kérelem is benyújtható” – írta az OIF.

A 444 szerint december 31-ig 26 602 ilyen kérelem érkezett be az Országos Idegenrendészeti Főigazgatósághoz, és az év végi rohamot tovább bonyolította, hogy az év végén üzemzavar volt a OIF informatikai rendszerében. Emiatt volt, aki nem tudta feltölteni az okmányát, más az igazgatási díjat nem tudta befizetni.

Ehhez kapcsolódóan – szintén a cikk megjelenése után – Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság jelezte, hogy az üzemzavarról részletesen tájékoztatta ügyfeleit. Az ügyfélkapuval vagy cégkapuval rendelkező ügyfeleknek e-papír szolgáltatás útján az üzemzavar ideje alatt is biztosította a kérelem benyújtásának lehetőségét, a többi ügyfélnek pedig meghosszabbított ügyfélfogadási idővel álltak rendelkezésére. „A Főigazgatóság tehát minden lehetséges intézkedést megtett annak érdekében, hogy a 2023. év utolsó napjaiban kérelmüket benyújtók az üzemzavar ellenére képesek legyenek az eljárásaik kezdeményezésére” – írták.

A 444 cikke szerint a történtek jelentős kihívás elé állította a külföldi, harmadik országból származó vendégmunkásokat foglalkoztató cégeket, hiszen a várt munkaerő így nem tud beérkezni Magyarországra. Emiatt, írja a lap, többen kerülőutakon gondolkodnak: ilyen például a C típusú üzleti vízum igénylése, amit jellemzően üzleti tárgyalásokra vagy rövid távú kiküldetésekre érkező külföldieknek szoktak kiadni, de ezeket jellemzően vezető beosztású emberek kapták meg, legalábbis eddig. Egy másik megoldás szerint arra is van lehetőség, hogy egy másik tagállamba bevigyenek egy vendégmunkást, és onnan irányítsák át Magyarországra.

A lap szerint jelenleg teljesen bizonytalan, hogy mi fog történni a határidő letelte után, sikerül-e a jogi szabályozás részleteiről megegyeznie a Belügyminisztériumnak, a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak és a Nemzetgazdasági Minisztériumnak, ugyanis mind mást gondol – például arról is, milyen nemzetiségűek lehetnének a befogadható vendégmunkások. Az is bizonytalan, hogyan képzelik el a vendégmunkáskvóta gyakorlati alkalmazását. Azt írják, több cég is arra számít, nem lesz megegyezés márciusra, márpedig vannak olyan vállalatok, ahol már ősszel gyárat kellene avatni, de munkások híján ez a határidő veszélybe kerül.

Az OIF a 444 megkeresésére azt írta, hogy április 30-ig igyekeznek a december 31. előtt beadott kérvényekben döntést hozni, ha minden adat rendelkezésre áll az ügyeknél.

----FRISSÍTÉS 2024.02.07. 17:28---

A poszt eredeti verziója a 444 szerdán megjelent cikkének szemléje volt. A posztot később frissítettük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság reakciójával, amiben a 444 állításai közül cáfolják azt, hogy ne lenne lehetséges tartózkodási engedély iránti kérelmet beadni Magyarországon.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!