A Pest megyei ügyeleti pontok 80 százaléka bezárt az új rendszerben

2024. február 7. – 21:03

Másolás

Vágólapra másolva

Az új ügyeleti rendszer első hétvégéjén többen is hiába hívták Pest megyében a 1830-as háziorvosi ügyeleti számot – derült ki az RTL Híradójából. Az összeállítás szerint volt, aki öt és fél órát várt az orvosra. A megyében az új háziorvosi ügyeleti rendszerre átállva az eddigi ügyeleti pontok 80 százaléka megszűnt.

„Egy 1,3 milliós megyében eddig 52 ügyeleti ponton látták el a háziorvosi ügyeletet, ebből 18 maradt lábon” – mondta Gémesi György, Gödöllő polgármestere és a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke. A szövetség által tartott egyeztetésen a szentendrei polgármester azt mondta, a szentendrei ügyeleti pont – az egyik a megmaradtak közül – túlterheltté vált, közel 100 ezer embert kellene ellátnia. „Ez így magában biztosan nem fenntartható” – mondta. Ezért elkezdték gyűjteni a szentendreiek tapasztalatait, amit továbbítanak majd a kormánynak, és remélik, a Belügyminisztérium ezek fényében változtat majd a rendszeren. A minisztérium az RTL kérdéseire közölte, folyamatosan figyelik és elemzik a helyzetet.

Egy, a Híradónak nyilatkozó Fejér megyei háziorvos arról beszélt, a háziorvosi ügyelet lényegében eddig is inkább kényelmi szolgáltatás volt, az igénybe vevőknek gyakran nincs valóban sürgős problémájuk. Fejér megyében a 14 ügyeleti pontból 7 maradt, de éjjelente csak a székesfehérvári és a dunaújvárosi tart nyitva.

Az ügyeleti rendszer megyéről megyére alakítja át a kormány. Ez az átalakítás hozta el a kormány és a Magyar Orvosi Kamara konfliktusát, ami miatt törvényi eszközökkel üresítették ki az orvosok legfontosabb érdekképviseleti szervezetének minden funkcióját.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!