A MOK becslése szerint jóval több mint ezer háziorvos nem vesz részt az új ügyeleti rendszerben

2024. január 19. – 07:34

Másolás

Vágólapra másolva

Alig két hét múlva Pest és Fejér megyében is bevezetik az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) irányításával újjászervezett egységes alapellátási ügyeletet. Ebből az alkalomból Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára közölte is, hogy a rendszer jól vizsgázott. A Magyar Orvosi Kamara (MOK) szerint a kép ennél árnyaltabb – írja a Népszava.

Keczéry Attila, a MOK titkára, a szervezet Háziorvosi Csoportjának vezetője a lapnak azt mondta,

becsléseik szerint jóval meghaladja az ezret az ügyeleti ellátásban részt nem vállaló háziorvosok száma.

Pontos számokat viszont a kamara sem ismer, az OMSZ-től ugyanis semmiféle adatot nem kapnak.

Cikkünk megjelenése után az OMSZ lapunknak azt írta: „Sok háziorvos vonakodik havonta maximum két alkalommal, délután vagy délelőtt, ráadásul plusz díjazásért ügyeletet vállalni, holott a tapasztalatok szerint az ügyeletbe óránként átlagosan egy-két beteg érkezik, rendszerint enyhe tünetekkel, így ellátásuk nem igényel extrém erőfeszítést a háziorvostól, aki ezért 9-11 ezer Ft/óra díjazásban is részesül”.

Az OMSZ szerint „az új ügyeleti rendszerhez februárban csatlakozó Pest vármegye esetében is szembetűnő, hogy a háziorvosok ellenérzéseit sokan egyéni, vagy politikai érdektől hajtva táplálják és kihasználják, rombolva ezzel a lakossági bizalmat is”.

Keczéry szerint egyre többen fordulnak az ügyelettel kapcsolatos jogi problémákkal az ezzel foglalkozó kamarai ügyvédhez, illetve személyesen a köztestület szakmai csoportjához kérésekkel, jelzésekkel. Ebből tudják nagyjából felbecsülni, hogy hol hányan vállalják az ügyeletet.

Adataik szerint a rendszerhez múlt év decemberében csatlakozó Vas vármegyében összesen két háziorvos vállalta az ügyeletben való részvételt, Pest vármegyében pedig az elmúlt napokig még senki sem írta alá az OMSZ által ajánlott szerződést.

A kamara szerint egyébként csak addig helyezik nyomás alá az orvosokat, amíg össze nem jön a szükséges létszám az ügyelet ellátásához, de tudomásuk szerint eljárás még senki ellen nem indult azért, mert nem írta alá a szerződést.

A Népszava birtokába jutott egy levél, amelyben állítólag az érdi háziorvosokat azzal fenyegeti az OMSZ helyi telepének egyik munkatársa, hogy amennyiben nem jelentkeznek ügyelni, úgy más megyébe lesznek vezényelhetők, azokat pedig, akik nem vállalnak ügyeletet, összeírják. A Magyar Orvosi Kamara viszont nem kapott tájékoztatást arról, hogy a megyehatáron túlra vezényelnék, illetve listáznák az ügyeletet elutasító háziorvosokat.

A MOK és az OMSZ között nem túl baráti a viszony, mióta elkezdték bevezetni az új alapellátási ügyeleti rendszert. Az OMSZ csütörtökön az MTI-nek eljuttatott közleményében azt írta, hogy „gyakorlatilag megbukott a MOK ügyeleti szerződések aláírása ellen lázító, kizárólag politikai hangulatkeltésre alkalmas akciója, melynek keretében 2023 tavaszán arra biztatták az orvosokat, hogy alakítsanak pertársaságokat, és támadják meg a kötelező ügyelet elrendeléséről szóló határozatot”.

A mentőszolgálat szerint a Szegedi Törvényszék már a harmadik ügyben utasította el a pert indító háziorvosok keresetét, a törvényszék álláspontja tehát töretlen: a háziorvosnak kötelessége részt venni az ügyeleti ellátásban, szerződéskötési kötelezettsége egyenesen következik a jogszabályból.

Az OMSZ hozzátette, „az új alapellátási ügyeleti rendszer az ahhoz már csatlakozott vármegyékben a lakosság megelégedettségére működik”.

Az OMSZ közleményével kapcsolatban kerestük a MOK-ot, amint választ kapunk, beszámolunk róla.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!