Bencsik András szerint „agyi torzulása” lehet Ungváry Krisztiánnak, akit csak az érdekel, kit lehet tönkretenni

2024. február 5. – 07:54

Másolás

Vágólapra másolva

„Ez a támadás nekünk is szól” – mondta Gajdics Ottó műsorvezető a Hír TV-n futó Sajtóklub vasárnapi adásában, amit a Népszava is szemlézett. Gajdics a támadás alatt azt érti, hogy az általa „nyikhajnak” nevezett történész Ungváry Krisztián nemrég levéltári dokumentumokkal alátámasztva vezette le, hogy a fideszes publicista Bayer Zsolt nagyapja már a második világháború előtt aktív tagja volt a nyilaskeresztes pártnak Kiskőrösön, a háború után pedig besúgónak állt.

„Arról szól a történet, hogy közeledik egy újabb sorsdöntő esemény, az európai parlamenti és az önkormányzati választás. Ebben az eseményben a médiának kiemelt jelentősége van, és a jobboldali médiumok egyik leghatásosabb szereplője Bayer Zsolt. Tehát az ő személyét kellett lejáratni, megrontani, bepiszkítani a hitelességét, hiszen majdan őrá is komoly szerep hárul” – fejtette ki véleményét az üggyel kapcsolatban a Demokrata főszerkesztője, Bencsik András.

Szerinte Ungváryt egyetlen dolog működteti. „Egyfajta agyi torzulás lehet ez nála, hogy kit lehetne tönkretenni azzal, hogy addig kutatgatok a levéltárban, amíg ha nem nála, akkor valamelyik felmenőjénél vagy valamelyik közel álló rokonánál vagy valamilyen ismerősén találjak valamit, amit rá lehet kenni, és ezzel őt meg lehet zavarni. Ez alvilági módszer. Ennek semmi köze sem a történelemhez, sem tudományhoz, sem a politikához” – mondta Bencsik.

Ungváry Krisztián január 29-én podcastban, 30-án pedig a Telexen publikált cikkben mutatta be a Bayer Zsolt nagyapjáról szóló kutatását. Ebben kiderült, hogy Bayer nagyapja, Gyimes Károly gettóorvosként testüregmotozásra oktatta a kiskőrösi gettó személyzetét, majd az '50-es években önként jelentkezett besúgónak az ÁVH-nál. Bayer válaszul nagy cikket írt a Magyar Nemzetbe, ebben keveredett ellentmondásba egy korábbi 2016-os interjújával, amiben mást állított a nagyapjáról szóló iratok kikérésével kapcsolatban, mint amit az Ungvárynak szóló válaszcikkében. A válaszcikkben arra is máshogy emlékezett már, hogy mennyire ismerte a nagyapját. Majd ismét önellentmondásba keveredett a nagyapja védelmében írt levelekkel kapcsolatban, amikről korábban azt állította, hogy nála vannak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!