Bayer Zsolt most: 2016-ban kaptam a leveleket. Bayer Zsolt 1999-ben: Nálam vannak a levelek

2024. február 4. – 10:39

Másolás

Vágólapra másolva

Ismét önellentmondásba keveredett Bayer Zsolt fideszes publicista. Szombaton egy sajtótájékoztatón azt mondta: „2016-ban egy idős rokonom, akit most sem fogok megnevezni, mert a mai napig él, a kezembe adott négy darab levelet. Kettőt ezek közül a nyilas múltja miatt feljelentett nagyapám védelmében írt két ember.”

Ezekről a levelekről azonban korábban egészen mást állított, az 1999. március 20-i Magyar Nemzetben megjelent Nagyapáim emlékezete című cikkében például már írt a nagyapja nyilas múltjára vonatkozó két levélről, még idézett is belőlük.

„Két levél fennmaradt a családi archívumban, most én őrzöm őket. Mindkettőt a Nagyanyámnak, Solti Lenkének írták, ment is velük szegény boldogan a »belügybe«” – áll az 1999-es cikkben.

Megkérdeztük Bayert, hogy akkor pontosan mikor is kapta ezeket a leveleket, ha válaszol, természetesen közöljük.

Bayer Zsolt a szombati sajtótájékoztatón elismerte, hogy a 2016-ban adott interjújában „tudatosan hazudott” arról, hogy kikérte nagyapja iratait a Történeti Hivataltól, mert valójában nem kérte ki. Azért mondta csak, hogy kikérte, mert „nem akarta, hogy zaklassák idős rokonait”. Hogy miért gondolja azt, hogy az iratkikérés megmenti idős rokonait a zaklatástól, nem világos, ahogyan azt sem, hogy ha Bayer tényleg úgy gondolta, hogy az iratkikérés megmenti a rokonait, akkor miért nem kérte ki a valóságban is az iratokat.

Ungváry Krisztián január 29-én podcastban, 30-án pedig a Telexen publikált cikkben mutatta be a Bayer Zsolt nagyapjáról szóló kutatását. Ebben kiderült, hogy Bayer nagyapja, Gyimes Károly gettóorvosként testüregmotozásra oktatta a kiskőrösi gettó személyzetét, majd az '50-es években önként jelentkezett besúgónak az ÁVH-nál. Bayer válaszul nagy cikket írt a Magyar Nemzetbe, ebben keveredett ellentmondásba egy korábbi 2016-os interjújával, amiben mást állított a nagyapjáról szóló iratok kikérésével kapcsolatban, mint amit az Ungvárynak szóló válaszcikkében. A válaszcikkben arra is máshogy emlékezett már, hogy mennyire ismerte a nagyapját.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!