Bayer Zsolt a nagyapja iratainak kikéréséről: Ha úgy tetszik, tudatosan hazudtam

2024. február 3. – 22:14

Bayer Zsolt a nagyapja iratainak kikéréséről: Ha úgy tetszik, tudatosan hazudtam
Bayer Zsolt, a sorozat írója és rendezője a Szent Kelet Vesztett Varázsa című új magyar dokumentumfilm-sorozatot bemutató sajtóeseményen 2024. február 2-án – Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Bayer Zsolt azt mondta, tudatosan hazudott, amikor egy 2016-os interjúban azt állította, kikérte a nagyapjára vonatkozó iratokat a Történeti Hivataltól. A nagyapjáról az Index kérdezte egy sajtótájékoztatón, ami Bayer Mongóliát bemutató, a Szent Kelet Vesztett Varázsa című tizennégy részes dokumentumfilm-sorozatáról szólt, ahol „erős bizonyítékokat találtak a mongol–hun–magyar rokonságra”.

A publicista azt mondta az Indexnek, egy vád van ellene: az, hogy hazudott arról, hogy kikérte nagyapja anyagait, majd az iratok megismerése után mégis azt mondta, hogy nagyapja emberséges volt, zsidókat mentett, és besúgóként teljesen súlytalan jelentéseket adott le. Bayer szerint ezt kell tisztába tennie.

2016-ban egy idős rokonom, akit most sem fogok megnevezni, mert a mai napig él, a kezembe adott négy darab levelet. Kettőt ezek közül a nyilas múltja miatt feljelentett nagyapám védelmében írt két ember. Ezeket a leveleket Ungváry is ismeri. Nem pontosan értem, miért is tartja őket hiteltelennek.

A másik két levélben olyan jelentések voltak, amelyeket a nagyapám írt, mint Ungváry is megállapítja, valójában súlytalan ügyekben. Akkor úgy döntöttem, hogy ezeket az információkat nyilvánosságra hozom, mielőtt megteszi más. Abban az interjúban valóban azt mondtam, hogy kikértem nagyapám adatait.

Ha úgy tetszik, tudatosan hazudtam.

Azt mondta, azért tett így, mert sejtette, hogy ha közli a nyilvánossággal, hogy egyik nagyapja nyilas is és besúgó is volt, akkor sokan megbotránkoznak majd. Nem akarta, hogy emiatt zaklassák az idős rokonait, de feleslegesen aggódott, mert „nem lett belőle ügy, nulla reakció kísérte”. Csak most, nyolc évvel később.

„Tehát szeretném leszögezni, hogy nem kértem ki nagyapám anyagait. Bárki besétálhat a Történeti Hivatalba, és megkérdezheti, hogy Bayer Zsolt igényelt-e ilyen dokumentumokat.”

Hozzátette, hogy kilenc éves koráig mindössze évente kétszer találkozott a nagyapjával, aki aztán meghalt.

Az interjú

A 2016-os interjút Stumpf Andrásnak adta, a cikk a Mandínerben jelent meg. Stumpf a Telex kérdéseire azt válaszolta, hogy mint mindig, akkor is elküldte az interjút átnézésre Bayernek, aki abban a formában küldte vissza, ahogy az megjelent.

Ungváry egy hete, vasárnap és hétfőn publikálta kutatását, ami szerint Bayer nagyapja nyilas gettóorvosként maga tanította be a testüregmotozást a kiskőrösi gettóban, az '50-es években pedig önként jelentkezett besúgónak az ÁVH-nál. Ezután került újra a 2016-os interjú, amiben Bayer pontosan ezt mondta:

„Aztán kikértem az iratokat. Bizony, volt ára annak a főorvosságnak. A nagyapámat beszervezték. III/III-as volt. Haláláig. Itt vannak a jelentései, kikértem őket a Történeti Hivataltól”.

Az Ungvárynak címzett hétfői válaszban viszont Bayer már azt írja, ez téves információ, ő nem kért ki semmit.

„Alig-alig tudtam minderről valamit. Illetve annyit tudtam, amennyit 2016-ban nyilvánosságra hoztam. S tévedés, hogy kikértem volna a nagyapámra vonatkozó iratokat, soha nem kértem ki, ez már 2016-ban is tévesen jelent meg, de nem tulajdonítottam neki jelentőséget, ahogy más sem.”

Ugyanebben az interjúban arról is máshogy beszélt, hogy mennyire ismerte a nagyapját.

„…tizenéves koromig jól ismertem. Csupa jó emlékem kötődik hozzá. Messze volt akkor Nagykanizsa, hat óra vonattal, de imádtam. Négyméteres belmagasságú polgári lakás, mindig volt rántott karaj, Balatonfenyvesen ráadásul minden nyáron bérelt a nagypapa egy nyaralót, ott voltunk vele mi, unokák... Csodás.”

Ehhez képest, hétfőn már ezt írta a Magyar Nemzetben, hogy alig ismerte Gyimes Károlyt, „legfeljebb ha hússzor” találkozott vele egész életében.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!